Aktuelno iz SPC 23.06.2024 | 13:41

"RELIGIJA" NA PRVI DAN DUHOVA U CRKVI SVETIH STEFANA I JELENE U AUGZBURGU: Svečana liturgija i posebna tradicija darivanja najmlađih vernika

Izvor: Religija
"RELIGIJA" NA PRVI DAN DUHOVA U CRKVI SVETIH STEFANA I JELENE U AUGZBURGU: Svečana liturgija i posebna tradicija darivanja najmlađih vernika
Religija.rs Jerej Nenad Živković

Hram posvećen srpskom knezu i njegovoj supruzi, kneginji monaškog imena Jelisaveta, bio je ispunjen molitvama i radošću, a najmlađi članovi zajednice primili su poklone koje je za njih pripremio jerej Nenad Živković.

U Hramu Svetih Stefana i Jelene Štiljanović u Augzburgu, 23. juna 2024. godine, održana je svečana liturgija povodom praznika Silaska Duha Svetoga na apostole. Ovaj značajni pravoslavni praznik, koji se slavi pedeset dana nakon Vaskrsenja, okupio je veliki broj vernika, ispunjavajući hram molitvama i radošću.

Religija.rs
Hram Svetih Stefana i Jelene na prvi dan Duhova bio je ispunjen vernicima

- Dobrodošli u Augzburg, kod nas u naš hram. Naša parohija postoji od decembra 1994. godine, kao i mnoge druge parohije u Nemačkoj. Zaživela je 1995. godine, kada je postavljen sveštenik na ovo mesto. Pre toga su opsluživali sveštenici iz Minhena. U tom periodu, od 1994. do 2001. godine, vernici su koristili nekoliko drugih crkava, uglavnom katoličkih, gde su imali mogućnost da prisustvuju liturgiji i da se okupljaju – rekao je za “Religiju” starešina ovog hrama, jerej Nenad Živković.

Religija.rs
Celivajuća ikona u Hramu Svetih Stefana i Jelene u Augzburgu

Duhovi, jedan od najvećih pravoslavnih praznika, proslavlja se kao dan Silaska Svetog Duha na apostole, čime se završava period Pashe. Ovaj događaj ima duboko duhovno značenje za vernike, što se i odrazilo na veliku posetu liturgiji u Hramu Svetih Stefana i Jelene Štiljanović, koji se nalazi u Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj.

Danas je veliki praznik, 50 dana nakon Vaskrsenja proslavljamo Pedesetnicu, pedeset dana od Silaska Svetog Duha na apostole. To je jedan od nekoliko najvećih pravoslavnih praznika. To je i uticalo da danas bude malo veći broj ljudi u crkvi, pa je bila puna - rekao je za “Religiju” jerej Nenad Živković.

Religija.rs
Tradicija hrama: darovi za najmlađe vernike

U duhu tradicije ove crkve, jerej Nenad Živković je pripremio posebne poklone za najmlađe vernike. Mališani su sa radošću prilazili drvenom sanduku pored celivajuće ikone, gde su ih očekivali darovi, simboli ljubavi i pažnje crkvene zajednice prema svojim najmlađim članovima.

 

Posle liturgije usledila je proslava. Ovo praznovanje nije bila samo prilika za molitvu i duhovno okupljanje, već i za jačanje zajedništva među vernicima. Hram Svetih Stefana i Jelene Štiljanović još jednom je potvrdio svoju ulogu kao centar duhovnog života pravoslavnih vernika u Augzburgu i šire, održavajući tradiciju i veru živom među svojim članovima.