Aktuelno iz SPC 23.06.2024 | 16:16

VELIKA DUHOVNA SVEČANOST U HAMBURGU: Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog arhangela Mihaila, mesto sabranja vernika Eparhije diseldorfske i nemačke

Izvor: SPC
VELIKA DUHOVNA SVEČANOST U HAMBURGU: Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog arhangela Mihaila, mesto sabranja vernika Eparhije diseldorfske i nemačke
SPC / Eparhija diseldorfska i nemačka

Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole, poglavar SPC služio je arhijerejsku liturgiju i obavio čin osvećenja hrama u Hamburgu, gde su se u zajedničkoj molitvi okupili crkveni velikodostojnici i brojni vernici.

Patrijarh srpski Porfirije predvodio je svetu liturgiju i obavio čin velikog osvećenja Hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu prvog dana praznika Silaska Svetog Duha na apostole, koji SPC praznuje tri dana. Ovaj svečani događaj okupio je visoke crkvene velikodostojnike i mnogobrojne vernike u duhovnom jedinstvu i radosti.

SPC / Eparhija diseldorfska i nemačka
Sveštenstvo SPC ispred Hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu

Uz patrijarha Porfirija, sasluživali su mitropoliti nemački Grigorije i dalmatinski Nikodim, kao i preosvećeni episkopi vašingtonsko-njujorški i istočnoamerički Irinej, pakrački i slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije i humski Jovan. Molitve su ispunjavale hram dok su se vernici sabrali u ovom svetom prostoru, svedočeći činu osvećenja i liturgije. Tokom bogosluženja, protojerej Siniša Vujasinović je odlikovan pravom nošenja naprsnog krsta, čime je njegova predanost i služba zajednici dodatno istaknuta.

U svom nadahnutom govoru, patrijarh Porfirije je naglasio važnost očuvanja vere i duhovnog identiteta, posebno za one koji žive daleko od svoje domovine.

- Dužnost nam je da budemo svedoci imena Hristovog gde god da smo, a naročito onda kada smo u rasejanju - poručio je patrijarh.
- Ovde, u rasejanju, neophodno je ne samo da stičemo materijalna blaga, nego da bismo živeći Hristom u potpunosti mogli da se integrišemo u prostor u kojem živimo i istovremeno bez kompleksa i straha mogli da se otvaramo prema onima sa kojima dolazimo u kontakt i komunikaciju – rekao je poglavar SPC u svojoj besedi.

Patrijarh je dalje istakao važnost zajedništva i duhovne povezanosti:

- Kada smo u Hristu sabrani, kao što je to danas slučaj, uvek je naša duša radosna, mirna i ispunjena radošću. Nema straha, nema osećanja samoće, nema izgubljenosti. Svi to znamo, svi mi koje je Bog pogledao i svako koga se blagodat Duha Svetoga dotakla to zna.

Poruka patrijarha Porfirija posebno je odjeknula među prisutnim vernicima:

- Važno je da i vi, braćo i sestre, koji živite u Nemačkoj daleko od svog rodnog kraja, ne samo to da znate, nego da se u domu Božjem sabirate, jer zasigurno sve ono što naiđe kao iskušenje, kao teškoća, sa lakoćom će biti ne samo izneto i podneto, nego će se sa lakoćom i prevazići. Kada je koren naš zajedno sa korenom Hristovim, kada je u Crkvi njegovoj, tada ćemo biti u domu svome i gde god da smo svoji na svome.

SPC / Eparhija diseldorfska i nemačka
 

Osvećenje Hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu predstavlja značajan duhovni događaj za pravoslavnu zajednicu u Nemačkoj, potvrđujući veru i zajedništvo koje nadilazi sve geografske granice. Ovaj događaj je ostavio dubok utisak na sve prisutne, obnavljajući njihovu veru i jačajući njihove duhovne korene.