Aktuelno iz SPC 23.06.2024 | 12:20

PATRIJARH PORFIRIJE U HAMBURGU: Svečana doksologija okupila vernike iz svih krajeva Nemačke

Izvor: Religija
PATRIJARH PORFIRIJE U HAMBURGU: Svečana doksologija okupila vernike iz svih krajeva Nemačke
SPC

U prepunom hramu Svetog arhangela Mihaila, svečano bogosluženje u čast poglavara SPC, okupilo je visoke crkvene dostojanstvenike i brojne vernike, stvarajući atmosferu duhovnog jedinstva i zahvalnosti.

Veče uoči velikog pravoslavnog praznika Silaska Duha Svetog na apostole, 22. juna 2024. Godine u hramu Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu služena je svečana doksologija u čast patrijarha srpskog Porfirija. Ovaj svečani događaj predstavljao je poseban trenutak u životu pravoslavne zajednice u Nemačkoj, okupljajući visoke crkvene dostojanstvenike i brojne verne iz raznih krajeva.

SPC
Patrijarh porfirije u Hramu Svetog arhangela Mihaila

Prisutni su bili mitropolit nemački Grigorije, preosvećena gospoda episkopi: bihaćko-petrovački Sergije, vašingtonsko-njujorški i istočnoamerički Irinej, te humski Jovan. Među uglednim gostima našao se i arhimandrit Nektarije (Đurić), glavni sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda. Svečanost su uveličali mnogobrojni sveštenici, verni narod i gosti iz drugih crkava.

Doksologija, u pravoslavnom kontekstu, predstavlja svečano bogosluženje koje se služi u znak zahvalnosti i časti, često povodom važnih crkvenih

SPC
Svečanosti su prisustvovali i velikodostojnici ostalih crkava

ili poseta visokih crkvenih zvaničnika. Ova liturgijska forma ističe zahvalnost i slavu Bogu, istovremeno izražavajući poštovanje prema onima koji vode crkvu.

Patrijarh Porfirije stigao je u petak u trodnevnu posetu Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj, a njegova poseta ima poseban značaj za pravoslavne vernike u dijaspori. Prilika da se susretnu sa svojim duhovnim vođom i učestvuju u zajedničkim molitvama predstavlja izvor duhovne snage i zajedništva.

SPC
Patrijarh Porfirije i mitropolit nemački Grigorije u Hramu Svetog arhangena Mihaila

Tokom doksologije, Hram Svetog arhangela Mihaila bio je ispunjen molitvama i pesmama koje su odzvanjale zidovima, stvarajući atmosferu duboke pobožnosti i zajedništva. Verna zajednica Hamburga i okoline imala je retku priliku da prisustvuje ovako važnom događaju, koji će sigurno ostati urezan u sećanju svih prisutnih.

SPC
Poglavar SPC svečano je dočekan u Hamburgu

Ovaj događaj je takođe pokazao snagu i jedinstvo pravoslavne zajednice u Nemačkoj, naglašavajući važnost duhovne povezanosti i podrške među vernicima, bez obzira na geografske granice. Poseta patrijarha Porfirija i služena doksologija u Hamburgu su svedočanstvo živosti i vitalnosti pravoslavne vere u savremenom svetu, posebno među vernicima u dijaspori.