Praznici i sveci 24.06.2024 | 06:00

SPC I NJENI VERNICI DANAS SLAVE DUHOVSKI PONEDELJAK: Obnavljanje vere i duhovne snage kroz silazak Svetog Duha

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SPC I NJENI VERNICI DANAS SLAVE DUHOVSKI PONEDELJAK: Obnavljanje vere i duhovne snage kroz silazak Svetog Duha
Shutterstock

Proslavljajući ovaj sveti dan, koji je u crkvenom kalendaru označen “crvenim slovom”, vernici jačaju svoju veru i posvećenost Bogu, osvežavajući svoje duhovne korene i povezanost sa crkvom.

Drugi dan praznika Silaska Svetog Duha na apostole, obeležava se kao jedan od najsvetijih trenutaka u pravoslavnom kalendaru. Duhovski ponedeljak posvećen je svesvetom životvornom i svesilnom Duhu, jednom od tri lica Svete Trojice, jednosuštnom i jednako poštovanom i slavljenom sa Ocem i Sinom. Vernici širom sveta se na ovaj dan sećaju i slave milost koja je izlivena na apostole, obnavljajući svoje duhovne veze i ojačavajući veru kroz liturgiju i zajedničku molitvu.

Duhovski ponedeljak, poznat i kao drugi dan praznika Silaska Svetog Duha na apostole, predstavlja jedan od najvažnijih i najsvetijih dana u pravoslavnom kalendaru. Ovaj praznik, koji sledi odmah nakon Pedesetnice, slavi se s velikom pobožnošću i radošću među vernicima širom pravoslavnog sveta.

Shutterstock
Ikona Silaska Svetog Duha na apostole

Pedesetnica, ili Duhovi, proslavlja silazak Svetog Duha na apostole, čime je ustanovljena hrišćanska crkva. Na Duhovski ponedeljak, vernici se sećaju i proslavljaju ovu veliku tajnu i milost koja je izlivena na apostole i kasnije na sve hrišćane kroz krštenje i druge svete tajne.

U pravoslavnim hramovima, Duhovski ponedeljak obeležava se liturgijom, tokom koje sveštenici i vernici posebno mole za darove Svetog Duha. Na ovaj dan, crkve u toku bogosluženja su često ukrašene zelenilom i cvećem, simbolima obnove i života koji donosi Sveti Duh. Prostranost prirode i bujanje bilja podsećaju verne na duhovno obnavljanje koje se događa silaskom Svetog Duha.

Foto: SPC
U pravoslavnim hramovima, Duhovski ponedeljak obeležava se liturgijom

U duhu ovog praznika, porodične trpeze su bogate, a zajedništvo u veri i ljubavi dodatno se učvršćuje. Duhovski ponedeljak, koji je u crkvenom kalendaru označen “crvenim slovom”, predstavlja praznik koji nas podseća na neizmernu ljubav i milost Boga, koji je kroz Silazak Svetog Duha na apostole darovao svetu duhovnu snagu i obnovu.