Duhovna riznica 15.06.2024 | 08:03

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: U ljubavi prema Gospodu leži snaga naših molitava

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: U ljubavi prema Gospodu leži snaga naših molitava
SPC

U svojoj duhovnoj poruci za subotu šeste sedmice posle Vaskrsa, Sveti Teofan Zatvornik podseća nas na utešno obećanje Hristovo, ali i na izazove koje donosi nedostatak istinske ljubavi i poslušnosti prema Bogu.

- I što god zaištete (od Oca) u ime moje, to ću učiniti. Kakvo utešno obećanje! No, kako su malobrojni oni koji se njime koriste! Retko ko ga ima na umu. Ima i takvih koji ga uopšte ne shvataju i ne prihvataju. Zbog čega je to tako? Zbog toga što ne ljube Gospoda i njegove zapovesti ne ispunjavaju. Ta nevernost srca Gospodu potire svaku smelost u obraćanju Bogu sa molbom, kao što i u životnim stvarima neispravni sluga ne sme da traži ništa od svojih gospodara, znajući da ne zaslužuje nikakve samilosti.

Redovne molitve se čitaju po svom pravilu i u njima su veoma velike prozbe (religija.rs objašnjenje: prozba je molba). Međutim, one se samo čitaju. To još nije i sama molitva ili prozba. Stati sa istinskom molitvom pred Gospoda i prineti mu prozbu nije moguće sve dok se ne očisti savest pred Njim.