Islam 15.06.2024 | 09:19

ISPUNILA SVOJ SAN U 87. GODINI: Derviša Huseinagić najstarija je hadžinica iz regiona, koja je ove godine otputovala na hadž

Izvor: Mina
Autor: Saša Tošić
ISPUNILA SVOJ SAN U 87. GODINI: Derviša Huseinagić najstarija je hadžinica iz regiona, koja je ove godine otputovala na hadž
youtube/printscreen/BIR TV

Starica poznih godina, ali vedrog duha, pred nastupajući Kurban-bajram prvi put obavlja petu islamsku dužnost zahvaljujući podršci porodice i snažnoj veri.

U toploj atmosferi svetog grada Meka, među hiljadama vernika iz celog sveta, jedna posebna hadžinica izdvaja se po svojoj dobi i vedrom duhu. Derviša Huseinagić, sa svojih 87 godina, najstarija je osoba iz regiona koja će ove godine obaviti hadž.

- Ovo mi je prvi put da dođem, da vidim ovu lepotu koja se ne može rečima kazati. Hvala mojoj deci, sinovima, ćerki, unucima koji su dali pare da ja ovde budem. Imam četiri unuke, dva unuka, dva sina i ćerku. Oni su svi rekli da hoće da me pošalju na hadž i da ništa ne brinem - rekla je Derviša za agenciju Mina.

Shutterstock
Derviša i u ovim godinama redovno obavlja namaz i uči hatme

Derviša Huseinagić, rodom iz Gradačca u Bosni i Hercegovini, ispunila je svoju dugogodišnju želju da poseti svetu Meku i obavi tavaf oko kabe. Ističe da je još od malih nogu sanjala o ovom putovanju, i sada, kada je Alah uslišio njene dove, doživljava najlepše trenutke svog života.

Shutterstock
Kaba u Meki

- Hvala Alahu dželešanum kad me pozvao da dođem, da s Božijom pomoći uspem obaviti hadž i obrede po propisu, i da se svojoj kući vratim zdrava i živa, da ih vidim opet očima svojim – rekla je hadžinica Derviša s ponosom i zahvalnošću. Do sada nije imala nikakvih zdravstvenih problema tokom obavljanja obreda, a posebnu zahvalnost upućuje vodiču Emiru Brašnjiću, kao i efendiji Kujrakoviću, njegovoj supruzi i sinu, te sugrađankama iz Gradačca koje su joj pružile veliku podršku. Dobro sam kako su godine, sve sama radim. Nikad doktoru ne idem - skromno dodaje Derviša, koja i u ovim godinama redovno obavlja namaz i uči hatme.

Iz Meke, Derviša Huseinagić upućuje dovu za svoje bližnje, nadajući se da će i oni, uz Božiju pomoć, jednog dana obaviti hadž i doživeti sve lepote ovog svetog obreda. Njena priča, ispunjena verom, nadom i ljubavlju prema porodici, inspiracija je za sve generacije i dokaz da nikada nije kasno da se ispune snovi.