Idealan spoj povrća i začina za lagani letnji obrok koji brzo zasiti
Sastojci:
40 listova blitve
200 g mešavine orzo paste (ili 200 g pirinča)
4 šargarepe
1 struk praziluka
3 čena belog luka
1 ljuta paprika
2 struka celera
400 g šampinjona ili bukovača
1 kašika sitno iseckane mirođije ili peršuna
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica suvih začina
biber, so
2 kašike maslinovog ulja
za sos
2 kašike paradajz pirea
1 kašika ajvara
so, biber
malo sušenih začina
Shutterstock
Posne sarmice od blitve
Priprema:
Blitvu očistite, operite i kratko blanširajte u proključaloj vodi. Blanširane listove stavite u hladnu vodu i potom ocedite. Orzo pastu ili pirinač obarite (5 minuta) i procedite. Na maslinovom ulju prvo propržite iseckani praziluk, potom dodajte iseckanu šargarepu, još malo dinstajte, pa dodajte iseckane pečurke i pržite dok voda ne ispari. Pred kraj dodajte iseckani beli luk, mirođiju ili peršun, malo suvih začina, posolite i pobiberite. Ubacite u fil orzo ili pirinač i promešajte. Na list blitve stavite punu kašičicu fila i umotajte ga u sarmicu. Poređajte sarmice u posudu za pečenje (najbolje zemljana). U šerpi zagrejte paradajz pire i ajvar, posolite, pobiberite i nalijte litar vode ili bujona od povrća. Izmešajte sos i prelijte ga preko sarmica. Poklopite posudu za pečenje ili je umotajte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni 45 minuta. Skinite poklopac ili foliju i pecite ih još 10 minuta da se zapeku.
Sednica kojom je predsedavao patrijarh Porfirije bila je povod za parastos ktitorima, ali i snažno podsećanje na neugaslu želju srpskog naroda da na mestu stradanja nikne duhovni svetionik celog naroda.
Deca žude za direktnim kontaktom sa roditeljima, a ne za mobilnim telefonima ili crtaćima... I ono što je važno, deca ne smeju da budu pritiskana nikad, kaže iguman Petar.
Samo nekoliko meseci nakon što su obnovile liturgijsko jedinstvo, dve drevne patrijaršije, jerusalimska i antiohijska, ponovo su u sukobu zbog jurisdikcije u Kataru.
Hodočasnici se za put pripremaju postom i molitvom, uvek odlaze s blagoslovom srpskog patrijarha, a najbolji period da se poseti Jerusalim je na Preobraženje Hristovo
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U svom „Posnom kuvaru” monahinja manastira Rukumija je sakupila recepte za pripremu ukusnih jela na vodi i ulju, a priredila je i knjigu u kojoj su saveti kako da se preživi u prirodi, kao i mnoge duhovne pouke.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.