Idealan spoj povrća i začina za lagani letnji obrok koji brzo zasiti
Sastojci:
40 listova blitve
200 g mešavine orzo paste (ili 200 g pirinča)
4 šargarepe
1 struk praziluka
3 čena belog luka
1 ljuta paprika
2 struka celera
400 g šampinjona ili bukovača
1 kašika sitno iseckane mirođije ili peršuna
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica suvih začina
biber, so
2 kašike maslinovog ulja
za sos
2 kašike paradajz pirea
1 kašika ajvara
so, biber
malo sušenih začina
Shutterstock
Posne sarmice od blitve
Priprema:
Blitvu očistite, operite i kratko blanširajte u proključaloj vodi. Blanširane listove stavite u hladnu vodu i potom ocedite. Orzo pastu ili pirinač obarite (5 minuta) i procedite. Na maslinovom ulju prvo propržite iseckani praziluk, potom dodajte iseckanu šargarepu, još malo dinstajte, pa dodajte iseckane pečurke i pržite dok voda ne ispari. Pred kraj dodajte iseckani beli luk, mirođiju ili peršun, malo suvih začina, posolite i pobiberite. Ubacite u fil orzo ili pirinač i promešajte. Na list blitve stavite punu kašičicu fila i umotajte ga u sarmicu. Poređajte sarmice u posudu za pečenje (najbolje zemljana). U šerpi zagrejte paradajz pire i ajvar, posolite, pobiberite i nalijte litar vode ili bujona od povrća. Izmešajte sos i prelijte ga preko sarmica. Poklopite posudu za pečenje ili je umotajte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni 45 minuta. Skinite poklopac ili foliju i pecite ih još 10 minuta da se zapeku.
Uz blagoslov vladike Atanasija, u jednom od najvažnijih manastira Srpske crkve, sveštenici Eparhije su, u sabornosti, pristupili Svetoj tajni ispovesti i pokajanja, nakon čega je usledila trpeza ljubavi.
Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svetlost svetu". Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih, kaže sveštenik.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
U svom „Posnom kuvaru” monahinja manastira Rukumija je sakupila recepte za pripremu ukusnih jela na vodi i ulju, a priredila je i knjigu u kojoj su saveti kako da se preživi u prirodi, kao i mnoge duhovne pouke.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.
Iz zbirke recepata arhimandrita Onufrija Hilandarca donosimo vam manastirsku spanakopitu – hranljivu, mirisnu i pripremljenu po drevnim monaškim pravilima.
Primećujući teške okolnosti u kojima ljudi odrastaju, kao i ekonomsku krizu, mati Serafima dodaje da je svaki novi dan i mala uspešna borba dokaz postojanja heroja današnjice.
Svetinja podignuta na mestu stradanja, postaje simbol molitve i sabornosti – mitropolit kruševački osveštao poslednji krst, a prve liturgije uskoro će odjeknuti sa Bagdale.
Pod maskom pobožnosti krije se obmana – dvojica samozvanaca, bez blagoslova i kanonskog priznanja, obavljaju bogosluženja i zbunjuju vernike. Mitropolija nemačka Grčke pravoslavne crkve upozorava: čuvajte se onih koji nisu deo kanonskih pravoslavnih crkava.