ON JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SVETACA ISCELITELJA: Sutra je Prepodobni Joanikije Veliki
I pre i posle smrti smatran je velikim čudotvorcem.
Idealan spoj povrća i začina za lagani letnji obrok koji brzo zasiti
Sastojci:
40 listova blitve
200 g mešavine orzo paste (ili 200 g pirinča)
4 šargarepe
1 struk praziluka
3 čena belog luka
1 ljuta paprika
2 struka celera
400 g šampinjona ili bukovača
1 kašika sitno iseckane mirođije ili peršuna
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica suvih začina
biber, so
2 kašike maslinovog ulja
za sos
2 kašike paradajz pirea
1 kašika ajvara
so, biber
malo sušenih začina
Priprema:
Blitvu očistite, operite i kratko blanširajte u proključaloj vodi. Blanširane listove stavite u hladnu vodu i potom ocedite. Orzo pastu ili pirinač obarite (5 minuta) i procedite. Na maslinovom ulju prvo propržite iseckani praziluk, potom dodajte iseckanu šargarepu, još malo dinstajte, pa dodajte iseckane pečurke i pržite dok voda ne ispari. Pred kraj dodajte iseckani beli luk, mirođiju ili peršun, malo suvih začina, posolite i pobiberite. Ubacite u fil orzo ili pirinač i promešajte. Na list blitve stavite punu kašičicu fila i umotajte ga u sarmicu. Poređajte sarmice u posudu za pečenje (najbolje zemljana). U šerpi zagrejte paradajz pire i ajvar, posolite, pobiberite i nalijte litar vode ili bujona od povrća. Izmešajte sos i prelijte ga preko sarmica. Poklopite posudu za pečenje ili je umotajte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni 45 minuta. Skinite poklopac ili foliju i pecite ih još 10 minuta da se zapeku.

U svom „Posnom kuvaru” monahinja manastira Rukumija je sakupila recepte za pripremu ukusnih jela na vodi i ulju, a priredila je i knjigu u kojoj su saveti kako da se preživi u prirodi, kao i mnoge duhovne pouke.
Jednostavan posni recept koji kombinuju povrće i začine, savršen za lagani letnji obrok uz sezonsku salatu, oduševiće i nepca i onih koji ne poste.
Ovom jednostavanom i zdravom receptu za ručak bogatog ukusa i hrskave teksture, pistaći daju posebnu notu
Umesto šampinjona mogu se koristiti šitake ili lisičarke za ovaj savršen, brz i hranljiv obrok, idealna za ljubitelje pečuraka i badema.
Flekice sa kupusom, nekada nezaobilazne u mnogim domovima, vraćaju se kao lagana i zdrava alternativa teškim slavskim đakonijama – jednostavno i brzo za pripremu.
Hrskave kore i bogati fil od sira, spanaća, šunke i malidžana – recept za slavski rolat koji će vaš sto učiniti nezaboravnim.
Saznajte kako naklíjano seme, šargarepa i med postaju prirodna bomba vitamina i minerala, bez belog šećera.
Jednostavan recept koji spaja tradiciju i zajedništvo, idealan za duge zimske večeri i dane posta, donoseći u kuću miris topline i skromne radosti.
Od prenosa posmrtnih ostataka pesnika iz Amerike do današnje uloge hrama na Crkvini kao duhovnog i kulturnog središta – priča o svetinji koja je postala znak prepoznavanja Trebinja.
U najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji proslavljena je krsna slava, a priča o hramu koji je preživeo rat, zaborav i preobražaj u mrtvačnicu otkriva koliko je ovo mesto važno za bolesnike, lekare i grad.
Kad su mu rekli da je jedina šansa transplantacija srca, brat Goran nije odustao. Iz bolničke sobe krenuo je na put duhovnog isceljenja ka Hilandaru, gde je pronašao snagu za novi život.
Na trpezi ljubavi u porti Crkve Ružica, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je vernicima da najveća bitka svakog čoveka nije spoljašnja, već u srcu.
Beseda Svetog Nikolaja Ohridskog i Žičkog za 23. nedelju po Duhovima otkriva unutrašnju snagu vere i način da pronađemo mir i harmoniju u svetu koji često izgleda razbijeno.
Od progona hrišćana do zemljotresa, ovaj drevni hram je iznova podizao svetlost vere – 16. novembra pravoslavni vernici slave čudesno obnovljeno sveto mesto gde se vekovima čuvaju mošti velikomučenika Georgija.
Priča o svetitelju koji je pred filozofima i demonima pokazao da snaga vere nije u rečima, nego u znaku koji štiti i vodi kroz najmračnije iskušenja.