Posni recepti 14.06.2024 | 21:00

SARMICE OD BLITVE: Posni, hranjiv ručak raskošnog ukusa

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SARMICE OD BLITVE: Posni, hranjiv ručak raskošnog ukusa
Shutterstock

Idealan spoj povrća i začina za lagani letnji obrok koji brzo zasiti

Sastojci:

40 listova blitve

200 g mešavine orzo paste (ili 200 g pirinča)

4 šargarepe

1 struk praziluka

3 čena belog luka

1 ljuta paprika

2 struka celera

400 g šampinjona ili bukovača

1 kašika sitno iseckane mirođije ili peršuna

1 kašičica mlevene paprike

1 kašičica suvih začina

biber, so

2 kašike maslinovog ulja

za sos

2 kašike paradajz pirea

1 kašika ajvara

so, biber

malo sušenih začina

Shutterstock
Posne sarmice od blitve

Priprema:

Blitvu očistite, operite i kratko blanširajte u proključaloj vodi. Blanširane listove stavite u hladnu vodu i potom ocedite. Orzo pastu ili pirinač obarite (5 minuta) i procedite. Na maslinovom ulju prvo propržite iseckani praziluk, potom dodajte iseckanu šargarepu, još malo dinstajte, pa dodajte iseckane pečurke i pržite dok voda ne ispari. Pred kraj dodajte iseckani beli luk, mirođiju ili peršun, malo suvih začina, posolite i pobiberite. Ubacite u fil orzo ili pirinač i promešajte. Na list blitve stavite punu kašičicu fila i umotajte ga u sarmicu. Poređajte sarmice u posudu za pečenje (najbolje zemljana). U šerpi zagrejte paradajz pire i ajvar, posolite, pobiberite i nalijte litar vode ili bujona od povrća. Izmešajte sos i prelijte ga preko sarmica. Poklopite posudu za pečenje ili je umotajte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni 45 minuta. Skinite poklopac ili foliju i pecite ih još 10 minuta da se zapeku.