Aktuelno iz SPC 26.06.2024 | 19:59

ARHIJEREJI IZ CELOG SVETA SABRALI SE DANAS U POŽAREVCU: Patrijarh Porfirije poručio - kad nemamo mir sa bližnjim, nemamo mir ni sa Bogom

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ARHIJEREJI IZ CELOG SVETA SABRALI SE DANAS U POŽAREVCU: Patrijarh Porfirije poručio - kad nemamo mir sa bližnjim, nemamo mir ni sa Bogom
SPC Poglavar SPC

Poglavar SPC služio je arhijerejsku liturgiju u crkvi posvećenoj Svetoj Petki, a tom prilikom molitveno je proslavljena trideseta godišnjica arhijerejske službe mitropolita braničevskog Ignatija.

U svetlosti veličanstvene svečane liturgije održane danas u Hramu Svete Petke u Požarevcu, molitveno je proslavljena trideseta godišnjica arhijerejske službe mitropolita braničevskog Ignatija.

Svetu liturgiju služio je patrijarh Porfirije, dok su mu sasluživali brojni arhijereji Srpske pravoslavne crkve, kao i iz Carigradske i Jerusalimske patrijaršije, Grčke pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve Čeških zemalja i Slovačke, te Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, koji su se ovom prilikom iz celog sveta sabrali u požarevački hram posvećen Svetoj Petki.

SPC
Patrijarh Porfirije u Hramu Svete Petke u Požarevce

Nadahnuta beseda

U svojoj nadahnutoj besedi, patrijarh Porfirije je istakao značaj mira sa Bogom kao temelja za postizanje svakog drugog mira.

- Danas, kada se govori o miru izostavlja se i zaboravlja ono što je osnova, što je koren, ono bez čega ne postoji nikakav drugi mir, a to je mir sa Bogom - istakao je poglavar SPC, osvetljavajući dublju istinu o našoj duhovnoj stvarnosti.

Mir sa sobom i bližnjim

Patrijarh Porfirije je dalje pojasnio da mir sa Bogom prirodno vodi do mira sa sobom, bližnjima i čitavom tvorevinom.

- Da li postoji mir sa Bogom u našem životu i u nama, mi opet i iznova pokazujemo i potvrđujemo kroz mir sa bližnjim. Onda kada nemamo mir sa bližnjim, nemamo mir ni sa Bogom - rekao je, ukazujući na međusobnu povezanost naših odnosa s drugima i s Bogom.

Ova povezanost, kako je istakao patrijarh, reflektuje se u našem svakodnevnom životu.

- Onda kada ne razumemo reč bližnjega, pokazujemo i potvrđujemo da ne razumemo reč Božju. Onda kada odbacujemo Boga, kada se protivimo Bogu, mi to pokazujemo, potvrđujemo i realizujemo kroz protivljenje i kroz nemir koji imamo sa bližnjim - kazao je patrijarh, ističući važnost razumevanja i prihvatanja drugih kao ključ za duhovni mir.

SPC
Arhijerejska liturgija u Hramu Svete Petke u Požarevcu

Liturgija kao sud ljubavi i zajedništva

Poseban naglasak u besedi patrijarh Porfirije stavio je na svetost liturgije, opisujući je kao najbolji sud na kojem se preispituju naše duhovne vrednosti.

- Na svetoj liturgiji mi se pričešćujemo jednom krvlju i istim telom Gospoda našeg Hrista i postajemo jedno. Kako je moguće da onda ne praštamo jedni drugima i da nismo spremni da prihvatimo slabost i nemoć bližnjega? - zapitao je patrijarh, pozivajući sve prisutne na praštanje i ljubav.

Uz podsećanje na molitvu Oče naš, patrijarh je podvukao suštinsku važnost opraštanja i zajednice. đ+

- Ako nema među nama zajednice, ako nema među nama ljubavi, onda se mi oglušujemo i o zajednicu sa Bogom i o ljubav u odnosu na Boga - rekao je, povezujući ljubav prema bližnjemu sa ljubavlju prema Bogu.

Poruka vere i ljubavi

Zaključujući svoju besedu, patrijarh Porfirije je poručio:

- Zapovest Božja "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" ima kao uvod "Ljubi Boga čitavim svojim srcem, umom, čitavim svojim bićem". To je jedna te ista zapovest, to je dvojedina zapovest o našoj veri, o našem poverenju i našem poistovećenju sa Gospodom Hristom.

Ove reči patrijarha Porfirija osvetljavaju duboku duhovnu mudrost i pozivaju nas na mir, ljubav i zajedništvo, ističući da pravi mir može postojati samo kroz iskrenu povezanost s Bogom i bližnjima. Na ovaj način, proslava tridesete godišnjice arhijerejske službe mitropolita Ignatija postala je trenutak ne samo sećanja, već i inspiracije za sve prisutne, da kroz veru i ljubav pronađu istinski mir.