Duhovna riznica 02.07.2024 | 19:03

SVEDOČANSTVO OCA GOJKA PEROVIĆA: Mitropolit Amfilohije je imao Božji dar da zaustavlja kiše!

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
SVEDOČANSTVO OCA GOJKA PEROVIĆA: Mitropolit Amfilohije je imao Božji dar da zaustavlja kiše!
Facebook Blaženopočivši mitropolit Amfilohije

Jedan od najomiljenijih besednika današnjice, na duhovnoj tribini u Čačku evocirao je uspomene na blaženopočivšeg vladiku i njegova mnogobrojna čudesna dela, među kojima je i razagnanja oblaka.

Na nedavnoj duhovnoj tribini u Čačku, koja je u organizaciji Udruženja Irmos bila posvećena temi Kosovskog zaveta, otac Gojko Perović oživeo je sećanja na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, čoveka čiji je božji dar nadilazio uobičajena shvatanja vernika. Njegova beseda bila je protkana ljubavlju, poštovanjem i divljenjem prema mitropolitu, koji je, kako je otac Gojko istakao, imao dar da zaustavlja kiše.

- Blaženopočivši mitropolit Amfilohije imao je sto darova i čuda. Međutim, ako mu budu slikali ikone, moj predlog je da na njoj mora da bude neko razagnanje oblaka. Nekoliko puta sam posvedočio kako je zaustavljao kiše. On je imao taj dar. Jednom u Napulju, nekoliko puta na Njegušima, u Arilju, sada u Čačku... - kazao je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Savo PRELEVIC/AFP/Profimedia
Blaženopočivši mitropolit Amfilohije

Jedna od najupečatljivijih priča koja je ostavila snažan utisak na prisutne bila je ona o osvećenju Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Tog dana, dolazak carigradskog i moskovskog patrijarha, kao i kiparskog arhiepiskopa, činilo je događaj izuzetno značajnim. No, pretnja lošeg vremena izazivala je zabrinutost.

- Dolazi carigradski patrijarh, moskovski patrijarh, kiparski arhiepiskop... U istoriji pravoslavne crkve, od kada postoji, nije se desilo da carigradski i moskovski patrijarh zajedno osveštaju neki hram, samo u Podgorici se to tada desilo. Brinulo smo o svemu, o protokolu gde će ko da sedi, gde će ko da stoji, pa smo gledali i  vremensku prognozu. Sekretar Mitropolije, otac Obren otvara najprecizniju vremensku prognozu – najavljuju gromove, munje, prolom oblaka za veče uoči osvećenja hrama. Jedan od nas je prišao mitropolitu Amfilohiju i pita ga: „Vladiko, najavljena je kiša. Šta da radimo?“. A on odgovara: „Toliki gosti, a kiša? Neće biti kiše!“ - priseća se otac Gojko, prenoseći mir i sigurnost koju je mitropolit unosio.

Savo PRELEVIC/AFP/Profimedia
Protojerej-stavrofor Gojko Perović

Kako se dan osvećenja približavao, strepnja je rasla, ali mitropolit Amfilohije ostao je nepokolebljiv.

- Veče pred osveštanje hrama, svi drhtimo i gledamo vremensku prognozu koja se ne menja. I dalje najavljuju munje i gromove. Međutim, kada je počela akademija, nebo iznad Podgorice se razvedrilo da su na njemu sve zvezde mogle da se prebroje - ispričao je otac Gojko, izazivajući osećaj divljenja kod prisutnih.

Kroz ove priče, otac Gojko Perović nije samo evocirao sećanje na mitropolita Amfilohija, već je i podsetio na snagu vere i čuda koja se događaju kada je duhovna veza sa Bogom čvrsta.