Aktuelno iz SPC 02.07.2024 | 21:46

VLADIKA DOSITEJ ZAVRŠIO DVODNEVNU POSETU HILANDARU: Podsećanje na svoje iskušeničke dane i monaški zaveti

Izvor: TV Hram
Autor: Saša Tošić
VLADIKA DOSITEJ ZAVRŠIO DVODNEVNU POSETU HILANDARU: Podsećanje na svoje iskušeničke dane i monaški zaveti
Printscreen / TV Hram Episkom lipljanski Dositej u Manastiru Hilandar

Episkop lipjanski i vikar patrijarha Porfirija, posetio je srpski manastir na Svetoj gori, gde je služio arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog Jovana Šangajskog, podsećajući na važnost duhovne veze sa ovim svetim mestom i monaškim nasleđem Svetog Save.

Svaka poseta manastiru Hilandar ima poseban značaj u pravoslavlju i svetosavlju, jer predstavlja povratak izvorima duhovnosti i monaške tradicije koja vekovima čuva svetlost vere. Ovo sveto mesto na Svetoj Gori simbolizuje duboku povezanost sa Svetim Savom i duhovnim nasleđem srpskog naroda, te svaka poseta nosi sa sobom blagoslov i duhovnu obnovu za vernike.

Printscreen / TV Hram
Episkop Dositej i iguman Metodije

U ponedeljak, 1. jula 2024. godine, episkop lipljanski Dositej, vikarni episkop patrijarha Porfirija i starešina Vaznesenjske crkve, stigao je u dvodnevnu posetu bratstvu manastira Hilandar, gde mu je srdačnu dobrodošlicu priredio iguman ovog manastira, arhimandrit Metodije.

Drugog dana posete, na dan kada SPC molitveno proslavlja Svetog Jovana Šangajskog, episkop Dositej je služio arhijerejsku liturgiju u manastiru Hilandar. U ovoj svetoj službi, episkopu Dositeju sasluživali su iguman Metodije, jeromonah Arsenije i jerođakon Nektarije.

Duhovni mir i sveprožimajući spokoj manastira Hilandar, mesta monaškog postriga episkopa Dositeja, bili su idealna pozadina za molitveno okupljanje i proslavu. Episkop Dositej je bratstvu manastira Hilandara pristupio u decembru 1998. godine kao iskušenik, dok je monaški zavet primio na praznik Roždestva Presvete Bogorodice 2000. godine. U monaštvu je prošao kroz manastirska poslušanja crkvenjaka, oltarnika, prosforara, trpezarca, manastirskog pčelara, gostoprimca, bibliotekara i rizničara.

Printscreen / TV Hram
Episkom lipljanski Dositej u Manastiru Hilandar

U besedi posle bogosluženja, episkop je podsetio na važnost očuvanja vere i tradicije, te duhovne veze koja vezuje svakog vernika sa ovim svetim mestom.

Po završetku liturgije, episkopa Dositeja ispratila je hilandarska bratija, sa osećajem zahvalnosti za njegovu posetu i blagoslove koje je doneo. Njegovo preosveštenstvo potom se uputilo nazad za Beograd, ostavljajući za sobom osećaj duhovne obnove i blagoslova među bratstvom manastira Hilandar.

Ova poseta, obojena molitvom i sećanjem na monaške dane episkopa Dositeja, dodatno je osnažila duhovnu vezu između manastira i crkvene zajednice, podsećajući sve na važnost vere i duhovne podrške u savremenom svetu.