Duhovna riznica 07.08.2024 | 15:50

OTAC JOIL O BRAČNIM PROBLEMIMA: Gde roditelji nisu blagoslovili brak, tu nema sreće!

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
OTAC JOIL O BRAČNIM PROBLEMIMA: Gde roditelji nisu blagoslovili brak, tu nema sreće!
Printscreen/YouTube/Vijesti online

Kroz svoje besede i duhovni rad, višegodišni čuvar kivota Svetog Vasilija, počivši iguman Manastira Ćirilovac ostavio je dubok trag u životima vernika svojim poukama u kojima je često isticao značaj roditeljskog blagoslova i uloge majke u oblikovanju porodice

Veliki duhovnik, počivši otac Joil ostavio je iza sebe bogato duhovno nasleđe, koje svedoči o dubokom i nezaboravnom uticaju koji je imao na svoje duhovne potomke. Njegovo životno delo i besede, ispunjene mudrim poukama, prožimaju srce i dušu onih koji su imali čast da ga poznaju.

S obzirom na to da je rano ostao bez oca, arhimandrit Joil je bio duboko vezan za svoju majku Mariju. Njihov odnos je bio svetinja, što je otac Joil često isticao u svojim besedama. Kroz svoje propovedi, naglašavao je da je majka svetinja u domu i da njen udeo u duhovnom oblikovanju porodice ne može biti potcenjen.

pexels
Crkveno venčanje

Jedna od najsnažnijih pouka koju je otac Joil ostavio odnosi se na značaj roditeljskog blagoslova za brak njihove dece. Kako je isticao:

- Roditelji se pitaju za brak svoga deteta? A šta je roditelj? Roditelj je prorok i svetac svoje dece. Roditelj bi bio u stanju da najlepšu i najbolju osobu sastavi sa svojim detetom i sklopi brak. I bez roditeljskog blagoslova nema braka. Ja sam hiljade ispovijedio. Gde god roditelji nisu blagoslovili taj brak, tu nema sreće! 

Ova pouka o braku odražava duboko razumevanje i poštovanje koje je otac Joil imao prema ulozi roditelja u životima svoje dece. Njegovo učenje o značaju roditeljskog blagoslova ostaje kao putokaz za sve one koji traže put kroz bračne odnose, inspirišući ih da teže harmoniji i božanskoj saglasnosti u svim aspektima svog života.