Duhovna riznica 07.08.2024 | 19:54

VEČE DUHOVNOG PREPORODA U SRCU ŠUMADIJE: Iskušenica Anđela postala monahinja Angelina u manastiru Drača

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VEČE DUHOVNOG PREPORODA U SRCU ŠUMADIJE: Iskušenica Anđela postala monahinja Angelina u manastiru Drača
SPC/Eparhija šumadijska

U svetinji nadomak Kragujevca, održano je svečano večernje bogosluženje, tokom kojeg je mlada iskušenica položila monaške zavete, u prisustvu mitropolita Jovana, episkopa Alekseja, arhimandrita Petra i okupljenih vernika.

Uoči praznika Svete Marije Magdaline, kada se svetlost dana polako stapa sa zlatnim zracima noći, u tišini kotline Dračke reke, manastir Drača obasjan je nebeskim sjajem. Te večeri, među zidinama ove svetinje, gde vekovima odjekuju molitve, dogodio se trenutak koji će ostati zapamćen u srcima prisutnih vernika koji su svedočili uzvišenom činu monašenja.

SPC/Eparhija šumadijska
Iskušenica Anđela odriče se svetovnog života i prima monaški zavet

Večernje bogosluženje, koje je predvodio arhimandrit Petar, iguman manastira Pinosave, bilo je više od obreda – bilo je to duhovno uzdizanje koje je ispunilo svaki kamen ovog svetog mesta. Prisutni su bili mitropolit šumadijski Jovan i episkop hvostanski Aleksej, vikar patrijarha Porfirija, uz molitve sveštenstva, sveštenomonaštva, monaštva iz više eparhija, kao i mnogobrojnog vernog naroda, koji su se sabrali da svedoče trenutku koji će promeniti jedan život.

U toj tišini, koja je govorila više od reči, pred licem Gospoda, iskušenica Anđela je položila svoje zavete, odbacivši svetovnost i ušavši u nebesku svetlost monaškog života. Od toga trenutka, njeno ime postade Angelina.

SPC/Eparhija šumadijska
Monahinja Angelina

Mitropolit Jovan, u svojoj poučnoj besedi, osvrnuo se na težinu monaškog puta, na žrtvu koju nosi poslušnost i smernost, podsećajući novu monahinju Angelinu i njenu igumaniju Jelenu na snagu vere koja vodi kroz iskušenja. Njegove reči su bile blage, ali snažne, poput poziva na duboko razmišljanje.

Episkop Aleksej je, iz dubine svog srca, uputio reči podrške i ohrabrenja, podelivši sa sestrama priču o Svetom Antoniju Velikom, podsećajući ih na primer svetitelja čiji je život bio svetionik na uzburkanom moru monaške borbe.

SPC/Eparhija šumadijska
Igumanija Jelena sa monahinjom Angelinom

Manastir Drača, koji vekovima stoji kao svedok vere i predanja, danas je dobio novu sestru. Nova čuvarica svetlosti, zapaljene pre više od dva veka u njegovim zidinama, postala je monahinja Angelina. Ispod senke brda Rujevice, gde su duboko ukorenjene molitve i podvizi svetitelja, ovaj trenutak postao je još jedan dragulj u bogatoj riznici duhovnosti manastira.