Crkve i manastiri 07.08.2024 | 21:20

TRAGEDIJA U MANASTIRU SVETOG NIKOLE: Jedan čovek poginuo tokom evakuacije

Izvor: pravoslavie.ru
Autor: Saša Tošić
TRAGEDIJA U MANASTIRU SVETOG NIKOLE: Jedan čovek poginuo tokom evakuacije
@bazabazon / Telegram

Pod neumoljivom vatrom, svetinja u pograničnom delu Kurske oblasti u Rusiji pretvorena je u ruševinu. Tokom pokušaja spašavanja monaške bratije, jedna osoba je izgubila život.

Smireni dom monaha, manastir posvećen Svetom Nikoli, u selu Gornal, u Kurskoj oblasti, pretvoren je u ruševinu. Svakodnevni topovski udari iz Ukrajine obrušili su se na ovo sveto mesto, ostavljajući za sobom razoreni manastirski hram, porušene crkve i uništene monaške odaje. No, najteži udarac tek je usledio.

U trenutku kada su monasi pokušali da se spasu iz pakla koji se nadvio nad njima, usledile su strašne scene. U pokušaju evakuacije, u uslovima gde svaki korak predstavlja hod po tankoj liniji između života i smrti, jedan od njih je izgubio svoj život, prenosi pravoslavie.ru.

Gubitak ovozemaljskog života, usred ruševina, među kamenjem koje je nekada nosilo mir i molitvu, produbljuje već prisutnu tugu. U tom haosu, lokalne vlasti su se suočavale sa otežanom komunikacijom sa monasima, što je dodatno otežavalo organizaciju evakuacije. Poteškoće u telefonskoj komunikaciji, koje muče čitav pogranični deo Kurske oblasti, postale su prepreka u spašavanju života.

Ova smrt u vrtlogu rata podseća nas na krhkost ljudskog postojanja i na razornu silu koja ne zna za granice, ni za svetinje. Iguman Pitirim (Plaksin), starešina manastira, sa tugom je potvrdio ovu tragičnu vest, dok ruševine manastira i dalje svedoče o prolaznosti sveta i snazi vere, čak i u najtežim trenucima.