Crkve i manastiri 08.08.2024 | 17:02

OGLASIO SE PATRIJARH KIRIL POVODOM TRAGEDIJE U MANASTIRU SVETOG NIKOLE: Molim se Gospodu za spas svih koji su u središtu ovog stradanja

Izvor: Патриархия.ru
OGLASIO SE PATRIJARH KIRIL POVODOM TRAGEDIJE U MANASTIRU SVETOG NIKOLE: Molim se Gospodu za spas svih koji su u središtu ovog stradanja
@bazabazon / Telegram, Tanjug/AP Vernici na trgu Sveto-Trojičke Sergijeve lavre

Poglavar Ruske pravoslavne crkve uputio je apel u vezi sa ratnim dejstvima u Kurskoj oblasti, a sa posebnim bolom je izrazio zabrinutost zbog napada na svetinje.

Posle granatiranja dve svetinje u Kurskoj oblasti, Hrama Svete Trojice u Sudži i Manastira Svetog Nikole u selu Gornal, gde je juče prilikom pokušaja evakuacije jedan čovek izgubio život, oglasio se patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril.

Printscreen/Youtube/tvsoyuz
Patrijarh Kiril

- Sa velikim emotivnim bolom i najdubljom zabrinutošću primio sam izveštaje o znatno komplikovanijoj situaciji u Kurskoj oblasti u vezi prelaska državne granice Ruske Federacije ukrajinskih trupa, usled čega su civili, uključujući žene i decu, poginuli i ranjeni od granatiranja“, poručio je patrijarh Kiril, a potom je istakao:

- Posebno je teško to što su izvršeni ciljani napadi na crkve i manastire Ruske pravoslavne crkve. Nikolajevski Belogorski manastir u Gornalu je teško oštećen granatiranjem i bratija je bila prinuđena da ga napusti.  Zahvaljujem sveštenstvu i monaštvu koji pružaju podršku ljudima – svima koji su od granatiranja hrama sklonili desetine civila, dece, starih i nemoćnih, a potom organizovali njihovu evakuaciju na bezbedno mesto. Usrdno se molim za vas, draga braćo i sestre - poručio je patrijarh u saopštenju za javnost i zaključio:

Duhovna riznica 17:00 | 06.08.2024

VLADIKA KONSTANTIN O RIVALSTVU MOSKOVSKE I ALEKSANDRIJSKE PATRIJARŠIJE U AFRICI: “Ono što se sad dešava u pravoslavlju je velika katastrofa”

Uticaj Ruske pravoslavne crkve na afričkom kontinentu raste, izazivajući napetosti s Aleksandrijskom patrijaršijom. Egzarhat moskovskog patrijarha osnovan 2021. godine postaje simbol otpora lokalnog klira prema potezima patrijarha Teodora, a mitropolit Konstantin objašnjava korene i posledice ovog duhovnog previranja.