Duhovna riznica 08.08.2024 | 13:30

U ČEMU NAJČEŠĆE GREŠIMO U SVOM ODNOSU PREMA SVECIMA? Otac Rafailo daje jasno upozorenje

Autor: Saša Tošić
U ČEMU NAJČEŠĆE GREŠIMO U SVOM ODNOSU PREMA SVECIMA? Otac Rafailo daje jasno upozorenje
Printscreen/Youtube/Orthodox

Iguman Manastira Podmaine i jedan od omiljenih besednika, objašnjava da prekomerno uzdizanje svetitelja može dovesti do suprotnog efekta, stvarajući situaciju u kojoj ih stavljamo iznad poštovanja samog Boga, što je protivno učenju pravoslavne crkve.

U savremenom pravoslavnom društvu često se može primetiti da vernici greše u svom odnosu prema svetiteljima, prekomerno ih uzdižući i tako prekrivajući temeljne postulate vere. Otac Rafailo Boljević, iguman Manastira Podmaine, slikovito je ukazao na ovu pojavu, upozoravajući da se vernici često nalaze u opasnosti od pogrešnog shvatanja i neadekvatnog poštovanja svetaca.

- Kada poštujemo svece, vrlo često grešimo. Veću čast i veće poštovanje prinosimo svetiteljima nego Sinu Božjem. Ne valjka tako. To nije pravoslavno učenje. Sveci se plaše takvog poštovanja, jer ih na taj način guramo u jednu vrlo nezavidnu i neprijatnu situaciju. Gde mene da poštuješ više od Boga? Razumete? Ne ide tako! Ko te to tako nauči, Bog ti pomogao - rekao je otac Rafailo, osvetljavajući ključnu grešku u pristupu svetiteljima.

Printscreen/Youtube/Dok anđeli spavaju
Otac Rafailo Boljević

Otac Rafailo Boljević, koji je svoje monaško ime primio u avgustu 2006. godine, posle odricanja od svetovnog života, uveliko je poznat po svojoj dubokoj posvećenosti i duhovnom znanju. U avgustu 2007. godine, postao je jerođakon, a u decembru iste godine unapređen u čin jeromonaha. Njegov rad i posvećenost su prepoznati i od strane mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija Radovića, koji mu je 2010. godine dodelio čin igumana Manastira Podmaine.

U pravoslavnom učenju, svetitelji nisu objekti božanske časti, već posrednici koji svojim molitvama i zastupanjem pomažu vernicima da se približe Bogu. Otac Rafailo upozorava da prekomerno uzdizanje svetaca može dovesti do suprotnog efekta, stvarajući situaciju u kojoj je poštovanje svetaca stavljeno iznad poštovanja samog Boga. Takav pristup, smatra on, ne samo da je teološki netačan, već može i da bude duhovno štetan, jer svetitelji sami od vernika traže poštovanje Božje volje, a ne prekomerno uzdizanje njih samih.

Ovo upozorenje oca Rafaila je poziv na vraćanje osnovama pravoslavnog učenja, koje naglašava da je najveće poštovanje rezervisano za Gospoda, dok svetitelji služe kao posrednici koji nam pomažu u molitvama i duhovnom napretku.