Duhovna riznica 30.09.2024 | 09:00

MOLITVA KOJA DONOSI UTEHU I SNAGU: Na današnji praznik pomolimo se Svetoj Sofiji

Izvor: Religija
Autor: M.M.
MOLITVA KOJA DONOSI UTEHU I SNAGU: Na današnji praznik pomolimo se Svetoj Sofiji
Schutterstock Sveta Sofija

Danas se molimo majci mučenica koja je svojim stradanjem i verom postala simbol nepokolebljive ljubavi prema Bogu.

Na dan kada pravoslavna crkva slavi Svetu Sofiju i njene kćeri, mučenice Veru, Nadu i Ljubav, koje su postale simbol nepokolebljive vere, nade i ljubavi prema Hristu, izgovaramo posebnu molitvu koja donosi utehu i duhovnu snagu. Ove svete devojčice, zajedno sa majkom koja ih je hrabrila i učila da čuvaju svoju veru do kraja, svedoče o snazi duhovne odanosti i spasenja.

Njihova hrabrost, sazdana na temelju Hristove istine, predstavlja nadahnuće za sve nas, pozivajući nas da uvek budemo postojani u veri, kao što su one bile, ne dopuštajući da nas zemaljske patnje udalje od božanskog puta.

U trenucima kada se sećamo njihovog stradanja, izgovaramo molitvu Svetoj Sofiji, majci mučenica koja je ostala nepokolebljiva u veri čak i dok je gledala muke svojih kćeri, čime je svedočila o istinskoj ljubavi prema Bogu:

Facebook/Pravoslavna Prodavnica Ikona / neprofitna
Sveta Sofija

Molitva Svetoj Sofiji

"O, sveta i pravedna Sofijo! koja se žena spase porodom kao ti, koja si rodila takvu decu koja se unevestiše Spasitelju i, postradavši za Njega, sada s Njim caruju i proslavljaju se?

Zaista si mati, dostojna divljenja i dobrog spomena! Jer, gledajući strašne i ljute muke i smrti svojih milih čeda, ti ne samo nisi tugovala, kao što je svojstveno materi, nego si se, utešavana blagodaću Božjom, veoma radovala, i sama ih učila i molila da ne žale vremenski život svoj i nepoštedno proliju krv svoju za Hrista Gospoda. Naslađujući se sada na nebu gledanjem presvetlog lica Njegovog zajedno sa svetim kćerima tvojim, umudri i nas, da se i mi, sačuvavši vrline vere, nade i ljubavi, udostojimo predstojati Presvetoj, nesazdanoj i životvornoj Trojici i slaviti je kroza sve vekove. Amin.“

Kao što su Vera, Nada i Ljubav postale simboli tri najveće hrišćanske vrline, tako i mi treba da budemo spremni da u životu negujemo veru, nadu i ljubav, uprkos svim iskušenjima. Jer, upravo kroz ta tri svetla koja sijaju u našim dušama možemo prepoznati put ka Bogu i spasenju, verujući da nas ni najveće životne oluje ne mogu pokolebati ako imamo nebesku svetlost u srcu.