Poglavar Kiparske pravoslavne crkve pozvao je na jedinstvo i duhovnu obnovu u borbi protiv turskih ambicija na ovom ostrvu. Njegova poseta Ksantiju osnažila je sećanje na dugovečne veze Kipra i helenizma, naglašavajući važnost zaštite pravoslavnog nasleđa.
Poseta arhiepiskopa Kipra Georgija Trakiji, povodom obeležavanja pedeset godina od turske invazije na Kipar, bila je duboko simbolična i ispunjena duhovnom snagom. Arhiepiskop Georgije, tokom ove dvodnevne posete, uputio je jasnu i prodornu poruku jedinstva, otpora i vere, pozivajući sve Grke na obnovu odgovornosti prema njihovom kiparskom narodu.
Svečano dočekan u Ksantiju, arhiepiskop je prepoznao istorijski značaj ovog trenutka i obnovio sećanje na stradanja grčkog naroda i pravoslavnih hrišćana na Kipru. U svojoj arhipastirskoj besedi, sa dubokom zabrinutošću i nacionalnim ponosom, podsetio je na veze Kipra i helenizma koje traju preko 35 vekova. Njegove reči odzvanjale su srcima sabrane pastve, jer je arhiepiskop govorio o Kipru kao o svetom tlu koje je postalo simbol neprolazne borbe za slobodu.
Podsećajući na istorijske ambicije Turske prema Kipru, arhiepiskop Georgije je ukazao na stalnu opasnost kojoj je ostrvo izloženo. Od 1956. godine, kako je naveo, Turska neprestano sledi plan za preuzimanje Kipra, a pet od šest faza tog plana je već sprovedeno.
- Naša sveta dužnost je da sprečimo završnu fazu - naglasio je arhiepiskop, pozivajući sve Grke na budnost i jedinstvo pred ovim izazovom, prenosi "Vima Orthodoxias".
Suština njegove poruke leži u pozivu na otpor – ne samo fizički, već i duhovni. Kipar je, prema njegovim rečima, u kritičnom trenutku svoje istorije, suočen sa egzistencijalnom pretnjom.
- Imamo obavezu da se suprotstavimo ostvarivanju turskih ciljeva! - izgovorio je sa glasno, podvlačeći ne samo političku, već i moralnu odgovornost svih Grka da zaštite kiparsko nasleđe.
Ova poseta i arhipastirske reči arhiepiskopa Georgija ostaće upamćene kao snažan apel za jedinstvo i obnovu pravoslavne vere u očuvanje slobode, identiteta i budućnosti Kipra.
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
Reči ruskog sveca iz njegove knjige „Misli za svaki dan u godini“ podsećaju nas da je prava sloboda dar koji nam donosi Gospod, oslobađajući nas od lanaca neznanja, strasti i uznemirenosti – put ka unutrašnjem miru i večnoj radosti.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Reči ruskog sveca iz njegove knjige „Misli za svaki dan u godini“ podsećaju nas da je prava sloboda dar koji nam donosi Gospod, oslobađajući nas od lanaca neznanja, strasti i uznemirenosti – put ka unutrašnjem miru i večnoj radosti.
Tokom posete manastiru u Suroti, Elena Georgiadou zabeležila je neobjašnjivu svetlost iznad groba jednog od najvoljenijih svetitelja našeg vremena. Njena objava na društvenoj mreži rasplamsala je veru i izazvala snažne emocije među pravoslavnim vernicima.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.