Duhovna riznica 29.09.2024 | 19:28

CRKVENO VENČANJE KOJE JE SPOJILO DVE KULTURE: Grčka princeza Teodora se zavetovala na ljubav Metju Kumaru u Sabornom hramu u Atini

Autor: Saša Tošić
CRKVENO VENČANJE KOJE JE SPOJILO DVE KULTURE: Grčka princeza Teodora se zavetovala na ljubav Metju Kumaru u Sabornom hramu u Atini
Printscreen/Youtube/Royal Fashion Channel

Uz blagoslov vere i pred očima kraljevskih zvanica, grčka princeza i američki advokat započeli su zajednički život u svetinji koja je sedište Grčke arhijepiskopije.

U svetom duhu pravoslavlja, crkveno venčanje princeze Teodore i američkog advokata Metjua Kumara održano je u Sabornom hramu u Atini, simbolizujući duhovnu i porodičnu vezu koja nadilazi svetovne granice i zemlje. Ova sveta ceremonija, kojoj su prisustvovali članovi grčkih i danskih kraljevskih porodica, kao i mnogi bliski prijatelji i članovi porodice, nije samo kruna ljubavi dvoje ljudi, već i blagoslovena svetinja, ukorenjena u vekovnoj pravoslavnoj tradiciji.

Crkveno venčanje u pravoslavlju nosi poseban značaj, jer se brak smatra svetom tajnom koja ujedinjuje dvoje ljudi ne samo pred ljudima, već i pred Bogom. To je trenutak kada par prima blagoslov Crkve, kako bi zajedno koračali putem vere, ljubavi i zajedničke žrtve.Princeza Teodora i njen izabranik izrazili su svoju privrženost ne samo jedno drugome, već i veri i duhovnom nasleđu.

Printscreen/Youtube/Royal Fashion Channel
Grčka princeza Teodora venčala se u Sabornom hramu u Atini

Sabornom hramu u Atini, gde je venčanje održano, nosi duboku simboliku. Izgradnja hrama započeta je 1842. godine, ubrzo nakon što je Grčka stekla nezavisnost od Osmanskog carstva, i trajala je punih dvadeset godina. Ovaj grandiozni hram, izgrađen u neobizantijskom stilu, sa elementima klasicizma, predstavlja jedan od najsvetijih objekata grčke pravoslavne crkve.

Njegove tri kupole i visoka zvonasta struktura dominiraju panoramom Atine, dok unutrašnjost krase predivne freske, ikone i mermerni ukrasi, svedočeći o umetničkom i duhovnom bogatstvu pravoslavlja. Posvećen Blagovestima Presvete Bogorodice, hram slavi trenutak kada je arhangel Gavrilo saopštio Devici Mariji radosnu vest da će roditi Spasitelja sveta, Hrista. Ovo je mesto duboke pobožnosti i svetosti, gde su brojni parovi, poput princeze Teodore, pronašli duhovnu utehu i blagoslov za svoj zajednički život.

Printscreen/Youtube/Royal Fashion Channel
Grčka princeza Teodora venčala se u Sabornom hramu u Atini
 

Princeza Teodora, blistajući u venčanici grčke dizajnerke Celije Kritharioti, koračala je ka oltaru u pratnji svog brata, princa Pavlosa, dok je prisutni narod s ljubavlju posmatrao ovaj veličanstveni trenutak. Sahrana njenog oca, kralja Konstantina II, održana je upravo u ovom hramu ranije ove godine, što dodatno naglašava dublju povezanost ove porodice sa Atinom i pravoslavnom verom.

Njihova odluka da venčanje održe u princezinoj rodnoj Grčkoj simbolizuje duboko poštovanje prema zemlji njihovih predaka, ali i želju da sa gostima podele grčku kulturu i nasleđe.

Nakon venčanja, par i gosti nastavili su slavlje u hotelu „One and Only Aesthesis,“ gde su, obeležili početak zajedničkog života, noseći u srcu blagoslov koji su primili u svetinji Sabornog hrama.