Praznici i sveci 12.07.2024 | 15:16

OVU MOLITVU BI SVI PRAVOSLAVNI VERNICI TREBALO DANAS DA IZGOVORE U MIRU: Istinski smisao praznovanja Petrovdana i Pavlovdana

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
OVU MOLITVU BI SVI PRAVOSLAVNI VERNICI TREBALO DANAS DA IZGOVORE U MIRU: Istinski smisao praznovanja Petrovdana i Pavlovdana
Shutterstock

Kroz molitvenu poruku prvoapostolima, koji su najznačajniji stubovi hrišćanstva, podsećamo se duhovne snage i blagodati koja dolazi kroz veru, udaljavajući se od iskušenja koja sujeverje donosi.

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, vernici se podsećaju na duhovnu važnost mira i molitve. Umesto da pažnju privlače običaji koji ponekad zadiru u sferu sujeverja, trebalo bi da u miru i tišini izgovore molitvu posvećenu ovim svetim apostolima.

U molitvi vernici se obraćaju Svetim apostolima Petru i Pavlu, nazivajući ih "bogomudrim prvoapostolnim" i "svetim i nepogrešivim vođama i rukovodiocima". Molitva preklinje za vođstvo kroz duhovni život, uz poseban naglasak na sveprosvećujuću blagodat apostola, koja živi u svakom verniku.

Profimedia
Molitvenik

Molitva Svetim apostolima Petru i Pavlu

"O, bogomudri prvoapostolni, vi sveti i nepogrešivi vođi i rukovodioci naši, molimo vas i preklinjeno: vodite nas i rukovodite kroz sveti ovaj život, sveosećajućom i sveprosvećujućom blagodaću vašom živeći u nama, moleći u nama, ljubeći u nama, posteći u nama, misleći u nama, osećajući u nama, delajući u nama, tvoreći evanđelske zapovesti u nama, i tako nas mnogogrešne, nemoćne i slabe uvedite u Carstvo nebesko, da bismo i ovde i tamo svim srcem, svom dušom, svom mišlju, svom snagom svojom večito služili čudesnom i čudotvornom Gospodu i spasitelju našem Isusu Hristu, kome neka je i od nas preko vas hvala, čast i slava, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Ova molitva podseća vernike na duhovnu snagu i blagodat koja dolazi kroz veru i posvećeni život, pozivajući ih da se okrenu istinskom duhovnom iskustvu na praznik Svetih apostola Petra i Pavla.