Aktuelno iz SPC 12.07.2024 | 13:05

DUHOVNA SVEČANOST U PRESTONICI: Patrijarh Porfirije na Petrovdan bogoslužio u hramu Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA SVEČANOST U PRESTONICI: Patrijarh Porfirije na Petrovdan bogoslužio u hramu Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru
SPC

Posle arhijerejske liturgije povodom hramovne slave, poglavar SPC je uz molitveno prisustvo mnogobrojnih vernika osveštao slavske darove, donoseći blagoslove svima prisutnima.

Povodom hramovne slave, patrijarh srpski Porfirije je na Petrovdan služio svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru. Vernici su se okupili u velikom broju kako bi proslavili ovaj značajan praznik i prisustvovali bogosluženju koje je predvodio patrijarh.

SPC
Protojereji-stavrofori Vladimir Zamahajev i Ilija Šmigić, jereji Branislav Jocić i Vuk Matijašević

U svojoj nadahnutoj besedi, Njegova Svetost je govorio o suštini prave ljubavi, one koja se žrtvuje i koja je oličena u likovima Svetih apostola Petra i Pavla. Podsetio je na Gospodnje reči upućene apostolu Petru: "Ljubiš li me, voliš li me?", ističući da je to osnovno i glavno pitanje za svakog vernika – pitanje ljubavi prema Bogu.

- Istinska i prava ljubav, ona koja se raspinje, jeste ono što jesu apostoli Petar i Pavle. To je najvažnija stvar. Zato Gospod, kada se obraća apostolu Petru, pita ga: Ljubiš li me, voliš li me? To je osnovno i glavno pitanje, pitanje da li volimo Boga. Voli Boga i ne boj se! Voli Boga i radi šta hoćeš! Voli Boga i čini šta hoćeš, ali najpre Ga voli - kazao je patrijarh, a potom je nastavio: 

SPC
Patrijarh Porfirije

- Kada volimo Boga, znamo da nije moguće da ćemo učiniti nešto što je protiv ljubavi prema Bogu, a samim tim i protiv ljubavi prema bližnjem. I ako posrnemo, ako iskoraknemo, ako i skrenemo s puta, ako ponekad i zaboravimo na Boga i na bližnjeg, onda kada je ljubav prema Bogu temelj, osnov i koren našeg postojanja, kroz pokajanje, kroz samospoznaju, kroz poznanje Boga i poznanje sebe, vratit ćemo se svom korenu, vratit ćemo se u dom Oca svog, vratit ćemo se samima sebi - zaključio je patrijarh Porfirije na kraju besede.

Patrijarhu Porfiriju su sasluživali: protojereji-stavrofori Ilija Šmigić i Vladimir Zamahajev, protojerej Branislav Jelić, jereji Vuk Matijašević i Branislav Jocić, protođakon Dragan Radić i đakon Željko Jovanović. Na kraju svete Liturgije, Njegova Svetost je osveštao slavske darove povodom hramovne slave, blagoslovivši prisutne vernike.

Duhovna snaga liturgije na Topčideru, na ovaj veliki praznik, podsetila je sve prisutne na blagoslove koje nam donosi vera i ljubav prema Bogu. Neka nas primeri svetih apostola Petra i Pavla nadahnjuju i jačaju u veri, ljubavi i međusobnom poštovanju.