Duhovna riznica 12.07.2024 | 13:04

ISCELJITELJSKA MOĆ BILJKE KOJA NOSI NAZIV PO SVETOM PETRU: Petrovac kao blagoslov iz prirode

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ISCELJITELJSKA MOĆ BILJKE KOJA NOSI NAZIV PO SVETOM PETRU: Petrovac kao blagoslov iz prirode
Profimedia

Tradicionalni lek na ovim prostorima, prirodni eliksir poznat i kao gorski čaj, čudesno pomaže kod kolitisa, dečje dijareje, a u spoljnoj upotrebi ubrzava zaceljenje rana.

Danas, dok Srpska pravoslavna crkva slavi Svete apostole Petra i Pavla, prisetimo se kako su priroda i vera neraskidivo povezane. U srpskim zemljama, nekoliko biljaka nosi imena po ovim svetiteljima, simbolizujući blagoslove koje nam priroda pruža. Najrasprostranjeniji je petrovac (lat. Agrimonia eupatoria), poznat i kao gorski čaj, koji je ime dobio po Svetom Petru. Ova biljka, koja raste na sušnim livadama, pored puteva i na kamenjarima, cveta oko Petrovdana. Njeni zlatno-žuti cvetovi krase krajolike i podsećaju nas na svetitelje čija imena nose.

Profimedia
Petrovac

Petrov krst (lat. Lilium martagon), poznat i kao zlatni ljiljan, takođe cveta oko Petrovdana. Njegovi prelepi cvetovi simbolizuju čistoću i svetost, a ime je dobio upravo zbog svog perioda cvetanja koji se poklapa sa praznikom Svetog Petra.

Kruška petrovača (lat. Pyrus communis) sazreva oko Petrovdana, a njeni sočni plodovi su omiljeni među stanovnicima srpskih krajeva. Ime je dobila po Svetom Petru, naglašavajući blagoslov koji donosi sa sobom.

Petrovac (lat. Agrimonia eupatoria) je biljka koja ima mnoge lekovite osobine i koristi se u narodnoj medicini vekovima. Prema Institutu za proučavanje lekovitog bilja "Josif Pančić", petrovac je pravi dar prirode. Stabljika petrovca je uspravna, nerazgranata i mestimično “dlakava”. Prizemni listovi su u rozeti, dok su ostali listovi naizmenični, perasti, sa 2-6 pari elipsastih ili rombičnih grubo nazubljenih listića. Cvetovi su u gustim klasastim cvastima sa pet kruničnih listića žute boje. Raste u srednjoj i južnoj Evropi, Mediteranu, Maloj Aziji i Kavkazu na sušnim livadama, pored puteva i na kamenjarima.

Lekovita svojstva petrovca

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen nadzemni deo biljke koji sadrži polisaharide, triterpene, flavonoide, tanine, vitamine C i K, nikotin amid i tiamin. U narodnoj medicini, petrovac se koristi kod dečjih dijareja i kolitisa, u urološkim čajevima, preparatima za regulisanje lučenja žuči, i spolja za obloge za brže zarastanje rana. Međutim, ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

Profimedia
Za čaj od petrovca koristi se nadzemni deo biljke

Za čaj od petrovca potrebno je jednu supenu kašiku ovog lekovitog bilja preliti šoljom hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 5 minuta. Čaj procediti i piti 2-3 puta na dan po šolju nezaslađenog čaja.

Dok slavimo Svete apostole Petra i Pavla, setimo se da su njihova imena utkane i u prirodu koja nas okružuje. Biljke poput petrovca, petrovog krsta i kruške petrovače podsećaju nas na snagu vere, prirode i lekovitih darova koje nam Bog pruža. Neka nas njihova lekovita svojstva inspirišu da čuvamo i poštujemo prirodu, kao što su Sveti Petar i Pavle čuvali i širili veru.