Duhovna riznica 13.09.2024 | 03:00

KRATKA MOLITVA ZA VOZAČE: Putovanje s Božjim blagoslovom i zaštitom

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
KRATKA MOLITVA ZA VOZAČE: Putovanje s Božjim blagoslovom i zaštitom
Shutterstock

Ove duboke, snažne reči koje donose blagoslov mogu se pretvoriti u svakodnevnu zaštitu i vodič na putovanjima, pružajući osećaj sigurnosti i Gospodnje prisustvo na svakom koraku.

Svako putovanje, ma koliko blizu ili daleko, nosi sa sobom neizbežnu odgovornost i rizik. U tom duhovnom i fizičkom putovanju, hrišćani se često okreću Bogu tražeći Njegovu zaštitu i vođstvo.

U Molitveniku Srpske pravoslavne crkve postoji posebna molitva posvećena vozačima koja oslikava duboku veru u Božiju prisutnost na svakom putu. Ova molitva je izraz duhovne potrebe i poverenja, a njen sadržaj pruža osećaj sigurnosti i mira.

Molitva za vozače

„Gospode, Bože, koji si pravi Put, Istina i Život, smiluj se na mene nedostojnog i budi mi saputnik na ovom putu. Sačuvaj me od iskušenja, od svake prevare i pakosti, zlih duhova i zlih ljudi. Održi me u pravdi i istini po zapovestima Tvojim, da se vratim domu svome, svojim milim i dragim u zdravlju duše i tela. Jer je Tvoje carstvo i sila i slava, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u sve vekove vekova. Amin.“

Ova molitva je poziv na duhovnu zaštitu i sigurnost. U trenutku kada vozimo, svaka sekunda može biti ključna, a prisutnost Božije milosti i zaštite daje nam snagu i hrabrost da se suočimo sa svim izazovima. U njenom umirujućem tonu nalazimo utehu i oslonac, znajući da nismo sami na putu koji prelazimo.