Duhovna riznica 13.09.2024 | 08:53

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako da prođu sve žalosti, a strasti da iščeznu

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Kako da prođu sve žalosti, a strasti da iščeznu
Shutterstock

Sveti Teofan Zatvornik nas 12. petka po Pedesetnici u svojoj knjizi podseća na reči Oca nebeskog izrečene na Preobraženje, naglašavajući da oni koji slede Hristov put osećaju utehu, prosvetljenje i oslobođenje od onog što opterećuje, dok zemaljska borba ustupa mesto nebeskom miru, čineći nas večnoblaženima.

Na Preobraženje je glas sa neba izrekao: „Njega poslušajte” (Mk. 17,5). Zbog čega? Zato što je pred očima bio predstavljen i plod poslušanja. Otac nebesni kao da govori: „Hoćete li da dostignete do ovoga? Onda slušajte ono što vam On kaže i što vam zapoveda.

Ukoliko pođete Njegovim putem, nesumnjivo ćete stupiti u oblast svetlosti koja neće dolaziti spolja, već iznutra i koja će vas uvek držati u stanju u kome ćete iz sve duše govoriti: 'Dobro nam je ovde biti.'

Ispuniće vas svetlost utehe, svetlost dobrih namera, svetlost znanja: sve žalosti će proći, nemir strasti će iščeznuti, laž i zablude će se rasejati.

Bićete na zemlji kao na nebesima, od zemnorodnih ćete postati – bogorodni, od zemljanih – večnoblaženi. Tada će sve biti vaše, budući da ste postali Hristovi. Onoga koji voli Hrista Gospoda, voli Otac nebesni. Oni dolaze k njemu i u njemu se nastanjuju.”