Duhovna riznica 14.09.2024 | 15:41

ČAČAK OBELEŽAVA 100 GODINA OD ROĐENJA VLADETE JEROTIĆA: Duhovno veče posvećeno nezaboravnom prosvetitelju

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
ČAČAK OBELEŽAVA 100 GODINA OD ROĐENJA VLADETE JEROTIĆA: Duhovno veče posvećeno nezaboravnom prosvetitelju
Printscreen Printscreen/Youtube / Agape - Aleksandar Gajšek

U čast stogodišnjice rođenja velikana čiji su pedagoški i duhovni rad ostavili neizbrisiv trag na brojne generacije, u Gradskoj biblioteci Čačka biće održana tribina sa uglednim stručnjacima koji će osvetliti njegov jedinstveni doprinos srpskoj kulturi, duhovnosti i psihoterapiji.

U Čačku, gradu na Moravi, u subotu, 21. septembra 2024. godine, biće upriličena proslava stogodišnjice od rođenja Vladete Jerotića, čoveka koji je svojim delom i ličnošću ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi, duhovnosti i psihologiji. Nazvan "urbanim Svetogorcem" od strane patrijarha Porfirija, Jerotić je u sebi spojio bogatstvo pravoslavne misli sa dubokim psihološkim uvidima, postavši most između tradicije i savremenog sveta, filozofije i vere.

Program pod nazivom “Mostovi Vladete Jerotića”, u organizaciji udruženja "Irmos" i Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis", biće održan u Velikoj sali biblioteke i okupiće stručnjake koji su svojim radom nastavili njegovo nasleđe. Ova svečanost okupiće mnoge ugledne govornike, uključujući predstavnike Zadužbine Vladete Jerotića, kao i eminentne stručnjake iz oblasti psihoterapije i duhovnosti.

Printscreen/YouTube/TV Hram
Vladeta Jerotić

Prvi deo programa, koji počinje u 17 časova, doneće predavanja o životu i delu Vladete Jerotića iz različitih uglova, sa posebnim osvrtom na njegovu filozofiju i duhovni pristup svakodnevnim pitanjima modernog čoveka. Svoja izlaganja će podeliti prof. dr Irena Arsić, dr Biljana Pirgić, dečji psihijatar iz Beograda, prof. dr Danilo Mihailović, teolog i psihoterapeut, kao i otac Miloš Vesin i prof. dr Rastko Jović.

Nakon kratke pauze, u drugom delu programa, koji počinje u 19 časova, učesnici i publika imaće priliku da se uključe u razgovor, postavljajući pitanja i dublje istražujući teme koje su obeležile rad ovog velikana. Moderator večeri biće Irena Čolović, koja će usmeravati razgovor ka suštinskim pitanjima koja je Jerotić postavljao kroz svoj život.

Wikimedia/Drmirko
Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u Čačku

Vladeta Jerotić bio je jedinstvena figura na srpskoj kulturnoj i duhovnoj sceni. Kao lekar, psihoterapeut, književnik i filozof, svojim radom približio je teološke teme širokoj javnosti, čineći ih pristupačnim kroz prizmu psihologije i svakodnevnog života. Njegova predavanja i knjige, protkane mudrim mislima, ostavile su dubok utisak na sve one koji su ga slušali i čitali. Njegov rad uvek je bio usmeren na povezivanje čoveka sa sobom, sa Bogom i sa svetom, tražeći mostove razumevanja i saosećanja.

Proslava stogodišnjice njegovog rođenja je prilika da se setimo velikog učitelja, čije su reči često otvarale vrata mnogima ka dubljem razumevanju sebe i sveta oko nas. Ovaj događaj nije samo sećanje, već i poziv na nastavak razmišljanja o temama koje je Jerotić postavljao, a koje su i danas podjednako važne.

Printscreen / TV Hram
Otac Miloš Vesin biće jedan od učesnika ove duhovne tribine

Ulaz je slobodan, a organizatori toplo pozivaju sve one koji su zainteresovani za bogatstvo misli Vladete Jerotića, kao i za aktivno učešće u razgovoru o njegovom nasleđu, da prisustvuju ovoj večeri posvećenoj jednom od najznačajnijih umova našeg vremena.

BONUS VIDEO

Aktuelno iz SPC 00:12 | 10.09.2024

MITROPOLIT JOANIKIJE OBELEŽIO GODOŠNJICU USTOLIČENJA: Majka mu je govorila „Nećeš se ti zamonašiti, ne dao Bog“, ali mu je kasnije čestitala i poželela da se i sama zamonaši

Obeležavanje treće godišnjice ustoličenja mitropolita Joanikija na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske, kroz molitveno sabranje u Cetinjskom manastiru, predstavlja priliku za prisećanje na korene ovog arhiereja SPC, njegov duhovni put i porodične vrednosti koje su oblikovale njegovu službu.