Aktuelno iz SPC 29.09.2024 | 23:58

IZLOŽBA U FRANCUSKOJ O ISTORIJI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Spoj kulture i duha

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
IZLOŽBA U FRANCUSKOJ O ISTORIJI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Spoj kulture i duha
Foto: SPC

U Crkvi Svetog Nikolaja u Nansiju otvorena je postavka koja osvetljava bogatu istoriju SPC, okupljajući posetioce različitih nacionalnosti. Ovaj događaj slavi kulturno nasleđe i promoviše dijalog i zajedništvo među narodima.

U prelepom ambijentu Crkve Svetog Nikolaja u Nansiju, gradu na severoistoku Francuske, otvorena je izložba povodom Evropskih dana kulturne baštine. Ova postavka, posvećena bogatoj istoriji Srpske pravoslavne crkve, predstavlja dragocen uvid u značajnu ulogu koju je naša pomesna crkva igrala kroz vekove.

Na izložbi su prikazane brojne ilustracije koje oživljavaju likove i događaje koji su oblikovali našu veru. Od svetinja do značajnih ličnosti, svaka slika govori priču o duhovnom nasleđu i identitetu srpskog naroda. Ova postavka nije samo muzejski projekat; ona je poziv na razumevanje i zajedništvo, gde se prepliću istorijske niti naše crkve s kulturom i tradicijom lokalnog okruženja.

Foto: SPC
Među posetiocima bio je i gradonačelnik Nansija, Metju Klajn

Odziv posetilaca bio je izuzetno pozitivan, nadmašivši očekivanja organizatora. U prepunoj crkvi, pored verujućih Srba i parohijana, našli su se i Francuzi te drugi radoznali građani, što potvrđuje sve veće interesovanje za kulturu i tradiciju Srpske pravoslavne crkve. Među posetiocima bio je i gradonačelnik Nansija, Metju Klajn, koji je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da se upozna sa srpskom zajednicom i njenim aktivnostima.

Izložba u Crkvi Svetog Nikolaja ujedno je podsećanje na bogatu istoriju i most između naroda, koji kroz umetnost i veru pronalaze zajedničke vrednosti. Ova manifestacija podstiče dijalog i razumevanje među različitim kulturama, osnažujući duh zajedništva koji je osnovna nit svakog kulturnog nasleđa.