Duhovna riznica 29.06.2024 | 12:36

OČUVANJE TRADICIJE I ZAJEDNIŠTVA: Na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja prva kosidba u Čikagu

Izvor: Tanjug
OČUVANJE TRADICIJE I ZAJEDNIŠTVA: Na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja prva kosidba u Čikagu
Printscreen/Youtube/ Srpska Televizija SAD - Serbian Television USA

Pravoslavna zajednica u Homer Glenu ovom manifestacijom proslavlja srpsku kulturnu baštinu uz muziku, igre i tradicionalnu kosidbu.

Na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Čikagu, održava se prva kosidba, događaj od velikog značaja za očuvanje tradicije i okupljanje srpske zajednice. Ovaj događaj, održan u naselju Homer Glen, bio je prilika da se potraže i naoštre stare kose koje su decenijama čuvane u garažama kao podsetnik na zavičaj.

U okviru crkve Svetog Jovana Krstitelja u Čikagu aktivno deluju Kolo Srpskih Sestara, nedeljna škola, folklorna grupa "Oplenac" i crkveni hor, pod parohijom protojereja Save Bosanca. Sve ove grupe doprinose očuvanju srpske kulture i tradicije među iseljenicima.

Svetozar Dančuo iz Udruženja "Prelo" istakao je značaj manifestacije rekavši:

- Jedna od kosa je i kod Kordunaša Pere Stanojčića koji danas živi u Južnom Čikagu - rekao je Svetozar, prenosi Tanjug.

Stanojčić ima čast da prvim otkosom otvori ovu manifestaciju, što je simbolički akt vraćanja tradiciji.

Wikimedia/ BrankaVV
Kosa, kao asocijacija na zavičaj

Organizatori, udruženja "Prelo" i "Hercegovac", sa ponosom su najavili da će kosidba postati redovna aktivnost. Dušan Magazin iz Udruženja "Hercegovac" doneo je pre nekoliko godina iz Trebinja u Čikago nekoliko kosa kovanica sa kosištima, omogućivši tako i onima koji nemaju svoje kose da učestvuju u kosidbi na tradicionalan način.

Manifestacija je obogaćena kulturno-umetničkim programom u koje učestvuju ženske i muške pevačke grupe, zdravičari, kao i sportske igre poput bacanja kamena s ramena, nadvlačenja konopca i balotanja. Ovaj događaj ne predstavlja samo oživljavanje običaja, već i osnažuje zajedništvo i duh srpske zajednice u Čikagu, podsećajući na vrednosti i tradicije koje povezuju generacije.