Aktuelno iz SPC 29.06.2024 | 10:01

POSLE LITURGIJE I PARASTOSA U LAZARICI, SLAVEĆI KOSOVSKE JUNAKE MITROPOLIT DAVID PORUČIO: Kada služimo Bogu i jedni drugima, kroz naše biće struji sila istorije celog naroda

Izvor: SPC
POSLE LITURGIJE I PARASTOSA U LAZARICI, SLAVEĆI KOSOVSKE JUNAKE MITROPOLIT DAVID PORUČIO: Kada služimo Bogu i jedni drugima, kroz naše biće struji sila istorije celog naroda
SPC / Eparhija kruševačka

Vladika kruševački David služio je svetu liturgiju, dok mu je sasluživalo brojno sveštenstvo iz više eparhija, a horovi i bogoslovi svojim pojanjima ulepšali proslavu. Litija do Trga kosovskih junaka i kulturno-umetnički program folklornog ansambla iz Australije obeležili su ovaj dan duboke duhovnosti i zajedništva.

Vidovdan, u veličanstvenom ambijentu crkve Lazarica u Kruševcu, održana je sveta liturgija koju je služio mitropolit kruševački David uz sasluživanje mnogobrojnih sveštenika iz eparhija Kruševačke, Budimljansko-nikšićke, Braničevske i Australijsko-novozelandske, kao i sveštenstvom koje služi pri Vojsci Srbije. Ovo svečano bogosluženje ispunjeno molitvom i pojanjem Crkvenog hora Sveti knez Lazar, Dečijeg hora Lazarice, sestrinstva manastira Kovilje, te bogoslova Eparhije kruševačke, osvetlilo je duhovnu dimenziju ovog značajnog dana.

SPC / Eparhija kruševačka
Mitropolit kruševački David sa sveštenstvom

Pre čitanja svetog Jevanđelja, mitropolit David je dao blagoslov za čin rukopoloženja đakona Nenada Matića u čin protođakona, simbolično osnažujući sveštenički kadar i jačajući zajedništvo vernika. Po završetku liturgije, služen je parastos svim vojskovođama i vojnicima, kao i nevinima koji su postradali za veru, krst časni i otačastvo. Mitropolit David je u svom obraćanju istakao blagoslov služenja naroda, naglašavajući da kroz naše biće, kada služimo Bogu i jedni drugima, struji sila istorije celog naroda.

SPC / Eparhija kruševačka
 Folklorni ansambl iz Australije ispred Lazarice

Litija, tradicionalno predvođena mitropolitom Davidom, krenula je od Lazarica ka Trgu kosovskih junaka. U ovom svečanom molitvenom hodu učestvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, kao i brojni predstavnici državnih institucija, simbolizujući jedinstvo naroda u duhovnosti i sećanju na prošlost.

Proslavu je ulepšao i kulturno-umetnički program folklornog ansambla iz Australije, čiji je nastup doneo duh tradicije i umetnosti iz dalekih krajeva, podsećajući na širinu i snagu srpske kulture koja povezuje sve generacije i kontinente. Na Vidovdan, dan molitve i sećanja, Crkva Lazarica u Kruševcu postala je epicentar duhovnog zajedništva, slanja moćne poruke mira i vere u budućnost.