Aktuelno iz SPC 28.06.2024 | 21:48

PATRIJARH PORFIRIJE U SVOJOJ BESEDI NA VIDOVDAN POSLAO SNAŽNE PORUKE: Ne može večera nikada biti važnija od vere!

Izvor: SPC
PATRIJARH PORFIRIJE U SVOJOJ BESEDI NA VIDOVDAN POSLAO SNAŽNE PORUKE: Ne može večera nikada biti važnija od vere!
SPC Patrijarh Porfirije služio je liturgiju na Vidovdan u Crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u kripti hrama Svetog Save

Posle liturgije u Crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u kripti hrama Svetog Save, reči poglavara SPC ispunjene verom i ljubavlju, osnažile su duh sabranih vernika i podsetile ih na vrednosti koje treba negovati i slediti u svakodnevnom životu.

Na dan kada se sećamo hrabrosti i žrtve kneza Lazara, 28. juna 2024. godine, patrijarh srpski Porfirije služio je svetu liturgiju u Crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u kripti hrama Svetog Save na Vračaru. U prepunoj crkvi, gde se duh svetosavlja osećao u svakom kutku, patrijarh Porfirije je svojim nadahnutim rečima dotakao srca prisutnih vernika.

SPC
Patrijarh Porfirije služio je liturgiju na Vidovdan u Crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u kripti hrama Svetog Save

Patrijarhu je sasluživao Episkop remezijanski Stefan, starešina Podvorja Srpske Pravoslavne Crkve u Moskvi, zajedno sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Liturgija, prožeta molitvom i duhovnim pesmama, završila se besedom patrijarha Porfirija koja je nosila duboku poruku vere i posvećenja Hristu.

- Za Hrista, braćo i sestre, za Jevanđelje njegovo smo se opredelili u ličnosti Svetog Save pre mnogo vekova znajući da su Hrista gonili pre nas, znajući da su Hrista odbacili pre nas, znajući da je njegova reč istinita, znajući da oni koji su njega voleli – voleli bi i nas. Dakle, svesno i jedanput za svagda mi smo se opredelili da idemo putem Hristovim, jer znamo da je u njemu punoća, savršenstvo, smisao postojanja i ovog i onog sveta - poručio je patrijarh Porfirije.

SPC
Posle liturgije, poglavar SPC održao je nadahnutu besedu

Njegove reči, prožete verom i ljubavlju, podsetile su vernike na značaj opredeljenja za Hrista i carstvo Božje.

- U Svetom Savi, braćo i sestre, mi smo se opredelili za carstvo Božje,  koje nije tek neka fikcija i neka ideja, nego realnost koja nam je data sada i ovde, a koja zavisi od našeg opredeljenja i našeg truda da to opredeljenje bude naša praksa, naš konkretan život, život u Hristu. Mi smo se, dakle, opredelili svesno i slobodno za Hrista znajući da je u njemu i naša punoća, da je krst njegov nosilac vaskrsenja i pobede i da se pobeda ne meri matematikom i parametrima ovog sveta - rekao je patrijarh i potom dodao:

SPC
Patrijarh srpski Porfirije 


- To isto je znao, braćo i sestre, i Sveti knez Lazar koji je poput Svetog Save živeo Hristom i znao da ne može biti večera važnija od vere, kako kaže naš narod, tj. da na kratko realizacija i ostvarenje bilo kog cilja od ovog veka, što simbolično možemo predstaviti rečima pun stomak, ne može biti glavni i osnovni cilj - poručio je patrijarh Porfirije.

Ova beseda, koja je odzvanjala među zidovima kripte, bila je istinski podsetnik na duhovnu snagu i opredeljenje koje je potrebno u svakodnevnom životu. Patrijarh Porfirije je svojim rečima osnažio veru prisutnih, podstičući ih da nastave putem Hristovim, u ljubavi, veri i nadi, sledeći primer Svetog Save i kneza Lazara. Na Vidovdan, dan velikih duhovnih i istorijskih značaja, ova beseda ostavili su dubok trag u srcima vernika, podsećajući ih na vrednosti koje treba negovati i slediti.

Duhovna riznica 14:10 | 28.06.2024

U OVOM HRAMU SE KNEZ LAZAR SA VOJSKOM PRIČESTIO PRED POLAZAK U BOJ NA KOSOVO: Dan kada je Lazarica postala svetionik vere, hrabrosti i molitve za opstanak srpske države

Na Vidovdan, sećamo se trenutka kada je knez Lazar sa svojim vojnicima primio svetu tajnu pričesti u Crkvi Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, poznatoj kao Lazarica, koju je podigao kao pridvornu crkvu u znak zahvalnosti Gospodu koji je njemu i kneginji Milici uslišio molitve da dobiju sina, naslednika krune.