Praznici i sveci 28.06.2024 | 08:24

MANJE POZNATE ISTINE O VIDOVDANU: Danas proslavljamo Svetog mučenika kneza Lazara, a on je slavio Svetog proroka Amosa, kog SPC obeležava na današnji dan

Izvor: Religija
MANJE POZNATE ISTINE O VIDOVDANU: Danas proslavljamo Svetog mučenika kneza Lazara, a on je slavio Svetog proroka Amosa, kog SPC obeležava na današnji dan
Wikimedia/18 cen. icon painter/Unknown author

Dok kroz molitve i sećanja na Boj na Kosovu slavimo hrabrost i veru naših predaka, podsećajući se na njihov neprolazni značaj za našu istoriju i identitet, Vidovdan i Sveti prorok Amos ostaju trajni simboli borbe, vere i nade.

U prazničnom sjaju Vidovdana, danas slavimo Svetog mučenika kneza Lazara i srpske mučenike, praznik koji u narodu duboko ukorenjen.  Ipak, malo je poznato da Srpska pravoslavna crkva 28. juna slavi i Svetog proroka Amos, koji je bio krsna slava velikog kneza Lazara. Ovaj dan, često obeležen tugom i ponosom, nosi sa sobom priče o herojstvu i žrtvi koje su oblikovale identitet naroda.

Printscreen/YouTube
Ikona Svetog mučenika kneza Lazara

- Na dan svoje krsne slave knez Lazar na Kosovu brani zemlju, veru i narod, ali je u narodnom sećanju opstao i ostao Vidovdan, kao dan kada se 1389. godine odigrao boj na Kosovu. Dan kada je Lazar mučenički posečen, Srbi obeležavaju služenjem liturgija i parastosa za pokoj duše svih postradalih - kaže starešina Crkve Lazarica, jerej Željko Marković za beogradsdke medije.

Printscreen/Youtube/ Slavisa Paunkovic
Jerej Željko Marković

- Odmah posle Kosovskog boja razvija se kult kneza Lazara, a tadašnji patrijarh Danilo Treći napisao je Službu caru Lazaru, u kojoj se slavi kao srpski velikomučenik koji je bio spreman da postrada za svoj narod i veru. Hristos kaže da je najveća ljubav položiti svoj život za bližnjeg svog, a car Lazar je to uradio - dodao je otac Željko.

Sveti prorok Amos, rođen u selu Tekuji blizu Vitlejema, bio je skromnog porekla i života, čuvar svinja bogataša jerusalimskih. No, Bog, koji ne gleda ko je ko po spoljašnjosti nego po čistoti srca, izabrao je Amosa za svog proroka. Kritikovao je cara Oziju i njegove sveštenike zbog idolopoklonstva i odvraćao narod od klanjanja zlatnim junicama u Vetilju, učeći ih da se klanjaju jedino živome Bogu.

SPC
Ikona Svetog proroka Amosa

Kada ga je glavni žreč (starozavetni sveštenik) Amasija gonio, Amos je prorekao pokoravanje Izrailja od strane Asiraca i druge nesreće, koje su se potom i obistinile. Sveštenikov sin ga je udario štapom po čelu, te je Amos jedva živ stigao do svog sela Tekuje, gde je ispustio svoju svetu dušu.

Duhovna riznica 14:10 | 28.06.2024

U OVOM HRAMU SE KNEZ LAZAR SA VOJSKOM PRIČESTIO PRED POLAZAK U BOJ NA KOSOVO: Dan kada je Lazarica postala svetionik vere, hrabrosti i molitve za opstanak srpske države

Na Vidovdan, sećamo se trenutka kada je knez Lazar sa svojim vojnicima primio svetu tajnu pričesti u Crkvi Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, poznatoj kao Lazarica, koju je podigao kao pridvornu crkvu u znak zahvalnosti Gospodu koji je njemu i kneginji Milici uslišio molitve da dobiju sina, naslednika krune.