Aktuelno iz SPC 28.06.2024 | 17:26

ATAK NA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU NA SVETI DAN - VIDOVDAN: Iformativna služba SPC oglasila se vanrednim saopšetenjem povodom napada jačeg od svih prethodnih

Izvor: SPC
ATAK NA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU NA SVETI DAN - VIDOVDAN: Iformativna služba SPC oglasila se vanrednim saopšetenjem povodom napada jačeg od svih prethodnih
Tanjug/Vladimir Šporčić

Na dan kada crkveni velikodostojnici i vernici ujedinjeni u veri i molitvi obeležavaju praznik koji je posebno važan srpskom narodu, ovaj hakerski atak predstavlja posebno svetogrđe i pokušaj narušavanja mira i duhovnosti.

Dok se arhijereji, sveštenstvo, monaštvo i vernici Srpske pravoslavne crkve uz molitvu sećanju svetitelje koje danas praznujemo, dogodilo se veliko svetogrđe – napad na Crkvu. Informativna služba SPC je izdala vanredno saopštenje povodom hakerskog napada na svoj zvanični sajt.

“Srpska Pravoslavna Crkva obaveštava javnost da je u toku snažan hakerski napad na sajt Informativne službe SPC. Iako napadi na najvažnije crkveno glasilo nisu neuobičajeni i dešavaju se na velike pravoslavne praznike, trenutni napad je mnogo snažniji i dolazi sa više strana”, navodi se u saopštenju.

"Sve dok crkvene i javne službe ne osujete napade i ne stave zvanični sajt Informativne službe SPC u funkciju, obaveštavamo javnost da će sve aktuelne i bitne informacije biti objavljivane putem zvanične Fejsbuk stranice njegove svetosti Patrijarha 'Patrijarh srpski Porfirije' i zvaničnog 'X' naloga Informativne službe”, stoji dalje u saopštenju.

Printscreen/YouTube
SPC i njeni vernici danas proslavljaju Svetog mućenika kneza Lazara, praznik u narodu poznatiji kao Vidovdan 

O hakerskom napadu informisane su sve nadležne institucije koje ulažu vanredne napore i preduzimaju  sve mere iz svoje nadležnosti, kako bi zvanično glasilo SPC što pre bilo osposobljeno.

“Obaveštavamo javnost da su o hakerskom napadu informisani svi nadležni crkveni i državni organi koji su preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti kako bi zvanično glasilo Srpske Pravoslavne Crkve što pre bilo osposobljeno”, navodi se na kraju saopštenja.

U danima kada crkva i njeni vernici ujedinjeni u veri obeležavaju Vidovdan, praznik koji je posebno važan srpskom narodu, ovaj napad predstavlja pokušaj narušavanja mira i duhovnosti koji su duboko ukorenjeni u tradiciji i veri našeg naroda. Ostajemo u molitvi i veri, sa nadom da će se zvanični sajt SPC uskoro ponovo osposobiti, te da ćemo svi zajedno nastaviti da slavimo našu veru i tradiciju, nepokolebljivi pred iskušenjima koja nas snalaze.

Duhovna riznica 14:10 | 28.06.2024

U OVOM HRAMU SE KNEZ LAZAR SA VOJSKOM PRIČESTIO PRED POLAZAK U BOJ NA KOSOVO: Dan kada je Lazarica postala svetionik vere, hrabrosti i molitve za opstanak srpske države

Na Vidovdan, sećamo se trenutka kada je knez Lazar sa svojim vojnicima primio svetu tajnu pričesti u Crkvi Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, poznatoj kao Lazarica, koju je podigao kao pridvornu crkvu u znak zahvalnosti Gospodu koji je njemu i kneginji Milici uslišio molitve da dobiju sina, naslednika krune.