Duhovna riznica 07.10.2024 | 05:00

NJENA MAJKA JE LIČNO TRAŽILA DA JE BACE U VATRU ZBOG VEROVANJA U HRISTA! Danas slavimo Svetu Teklu, ali i još tri velika sveca

Autor: M.M.
NJENA MAJKA JE LIČNO TRAŽILA DA JE BACE U VATRU ZBOG VEROVANJA U HRISTA! Danas slavimo Svetu Teklu, ali i još tri velika sveca
Printscreen Prepodobni Simon – Sveti Stefan

Danas obeležavamo i Prepodobnog Simona, Svetog kralja Vladislava i Prepodobnog Davida Srpskog.

SPC i njeni vernici 7. oktobra obeležavaju četiri sveca: Svetu prvomučenicu Teklu, Prepodobnog Simona, Svetog kralja Vladislava i Prepodobnog Davida Srpskog.

Sveta prvomučenica Tekla

Rođena je u Ikoniji. Kao osamnaestogodišnja devojka je bila bila verena za nekoga mladića. Međutim, kada je apostol Pavle došao sa Varnavom u Ikoniju na propoved Jevanđelja, slušala ga je tri dana i tri noći. Posle toga je odlučila da se posvetu veri i da život provede kao devica.

To joj je veoma razljutilo majku koja ju je predala sudu i zahtevala da je pace u vatru.

Sudija je to i uradio, ali kako se navodi u žitijama, Bog ju je spasao nepovređenu. Tekla je potom krenula za apostolom Pavlom i došla je sa njim u Antiohiju. Tu su je osudili na smrt i bacili su je zverima. Međutim, zveri je nisu ni dotakle. 

Pustili su je na slobodu, posle čega je krenula da  propoveda Jevanđelje. Pošto je mnoge preobratila u hrišćanstvo, otišla je u neko pusto mesto blizu Selevkije. Tu se ona dugo "podvizavaše", a mnoge ljude je i isceleila čudotvornom silom.

"Zavidni lekari i vračari odande, poslaše neke mlade ljude, da je oskverneu", piše u žitijama.

Tekla je krenula da beži od mladića koji su je jurili, a kad je videla da će da je stignu, stala je pred jednu stenu i krenula da moli Bogu da joj pomogne. Stena se, prema predanju, otvorila i sakrila je. Tu je i umrla.

Prepodobni Simon – Sveti Stefan

Printscreen
Prepodobni Simon – Sveti Stefan

Bio je kralj srpski - prvovenčani. Krunisan je za kralja u svojoj zadužbini Žiči. Lično ga je krunisao i bio duhovni otac njegov brat Sveti Sava. Bio je pobožan hrišćanin, mudar i miroljubiv vladalac, Stefan je sa Svetim Savom uzdigao pravoslavlje do velikog toržestva u narodu.. Po njegovoj želji, Sveti Sava ga je zamonašio pred smrt  i dao mu ime Simon. Upokojio se  7. oktobra 1224. god. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Studenici.

Sveti David (najpre knez Dimitrije)

Printscreen
Sveti David

Bio je sin Vukana, Stefanovog brata. Sagradio  je manastir na Limu, gde se i sam zamonašio.

Sveti kralj Vladislav

Printscreen
Sveti kralj Vladislav

Bio je sin kralja Stefana. Sagradio je manastir Mileševo, gde je preneo iz Trnova mošti Svetog Save. Odlikovao se neobičnom milosrdnošću prema siromašnim ljudima. Na novcu njegovog vremena on se potpisivao: "rab Hristov Vladislav“.

Duhovna riznica 07:00 | 05.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ljubav se poništava bezakonjima. Što je više grehova, manje je ljubavi"

Sveti Teofan je u svojoj misli za 15. subotu po Pedesetnici, poručuje da su ljubav i moralna odgovornost temelj ljudskog postojanja. Njegove misli podstiču nas da budemo svesni kako greh i bezakonje hladne ljubav i umanjuju našu sposobnost da se povezujemo jedni s drugima. On nas poziva da se borimo protiv sebičnosti i egoizma koji su koreni mnogih problema u društvu. Kroz lične izbore, kao što su odricanje od sebičnih želja i pružanje ljubavi drugima, možemo doprineti stvaranju boljeg sveta.