Aktuelno iz SPC 07.10.2024 | 12:08

KAKO MAJKA MOLITVOM MOŽE DA PROMENI ŽIVOTNI PUT DETETA: Sveštenik Andrej Tkačov tvrdi da majčinsko srce ima moć koju niko drugi nema

Autor: M.M.
KAKO MAJKA MOLITVOM MOŽE DA PROMENI ŽIVOTNI PUT DETETA: Sveštenik Andrej Tkačov tvrdi da majčinsko srce ima moć koju niko drugi nema
youtube/ТКАЧОВ НА СРПСКОМ, shutterstock.com Sveti Nikolaj Velimirović

Kada je u pitanju majka, nisu potrebne nikakve knjige ni ustaljene molitve. Majčino srce direkto komunicira sa nebesima, tvrdi protojerej Andrej Tkačov.

Ruski pravoslavni sveštenik i misionar, protojerej Andrej Tkačov podelio je duboku mudrost - zašto je molitva majke toliko moćna. On tvrdi da majke imaju posebnu vezu s Bogom, i da kroz tu svoju uzvišenu ulogu imaju pravo da traže od Gospoda ono što misle da je njihovoj deci potrebno, a blagoslov koji daje majka prati nas celog života.

On je svestan da odgajanje dece nije nimalo lako i toga je svestan, pa savetuje majke da ne insistiraju da svoju decu uveravaju rečima, jer ih često neće slušati, već da pomoć potraže od Gospoda. Na taj način majčina molitva postaje most komunikacije između majke i Boga.

- Ljubav koju jedna majka oseća za svoje dete ne može se meriti ni poroditi ni sa čime, te njena molitva ne mora da ima posebne reči ili oblike, već majka jednostavno treba da otvori svoje srce i iskreno izraze svoje brige i želje, zasnovane na svojim dubokim osećanjima - tvrdi otac Andrej Tkačov i navodi da je majka  posrednik između svoje dece i Božje milosti, pa tako mogu izmoliti za decu zdravlje, srećan brak, sigurnost, blagostanje, i tako im promeniti sudbinu.

youtube/ТКАЧОВ НА СРПСКОМ
Otac Andrej Tkačov

- Kada je u pitanju majka, nisu potrebne nikakve knjige ni ustaljene molitve. Majčino srce direkto komunicira sa nebesima - kaže on.

Kolika je uloga majke u životu svake osobe, ali i u hrišćanstvu svojevremeno je naglasio i Sveti Nikolaj Velimirović u svojoj besedi "Majka biće najsličnije Bogu"!

On je rekao da je sama majka slika prave ljubavi Božje i to objasnio:

- Bio sam kao đak prisutan na streljanju jednog razbojnika. Bio je osuđen na smrt, vezan za kolac nad iskopanom rakom. Žandarmi s puškama su čekaju komandu za streljanje. U tom se pojavila jedna žena, pa kršeći ruke počela preklinjati:

- Gospodo, nemojte ga ubijati, ne znate koliko je on dobar bio. Naveden je na zlo, učinio je jedno nedelo, a ja znam mnogo njegovih dobrih dela. Ako vi ne verujete meni, pitajte komšije, oni će posvedočiti. Preklinjem vas, ne ubijajte njega, evo, ubijte mene.

- A kad sam kasnije učio u bogosloviji, kako je Hristos došao u svet da umre za grešnike, da spase grešnike, ja sam se uvek sećao ove majke - rekao je vladika Nikolaj.

- Isto kao što majka, i samo majka, može da nađe nešto dobro i u najpropalijem sinu i u najpropalijoj ćerki svojoj? Poklonimo se zato materinstvu, jer su slika ljubavi Božije. Da nije bilo svetih matera, mnogi Svetitelji i Svetiteljke, i stubovi Pravoslavlja, ne bi bili upisani u naš kalendar. Kad se sećamo našeg Svetog Save, zar možemo zaboraviti majku njegovu, svetu Anu? I kako bismo mogli pomisliti da su se svi vladari naši iz dinastije Nemanjića - Sveti Stefan Prvovenčani, pa Milutin i Dragutin, Sveti Stefan Dečanski, pa car Uroš -posvetili bez uticaja njihovih svetih, bogougodnih matera? Iz svetog korena, sveto je i stablo - istakao je vladika Nikolaj.

On je naveo da će doći vreme kada će se istorija srpskoga naroda pisati pažljivije i pravednije o majkama.

Printsceen/TV Hram
Sveti Nikolaj Velimirović

-Tada će se izneti i razjasniti i velika uloga i blagotvoran uticaj srpskih majki na celo tkivo naše slavne istorije. Aj, braćo moja, poštujmo zato majke, i svoje i tuđe. Jer svaka je majka po prirodi, kao majka, slična Hristu Spasitelju. Stradanja matera za decu njihovu, telesna i duševna, zaista su slična stradanjima Hristovim za sav rod ljudski, i teško da možemo shvatiti ljubav Hristovu prema ljudima, ako ne poznajemo ljubav materinsku, kojoj je ona najsličnija - rekao je Vladika Nikolaj i dodao:

- Poklonimo se svetim majkama i ženama srpskim, i pomolimo se sa blogodarnošću Gospodu Bogu: „O, Svevišnji Gospode, Bože, hvala Ti što si darovao srpskom narodu takve i tolike matere, koje ostadoše verne zakonu Tvome. Uvedi ih, Gospode, u Carstvo Tvoje večno, tamo gde se u višnjoj i večnoj Srbiji sija lik Svetoga Save i Svete Petke srpske, i Duhom Tvojim Svetim, Gospode blagi, ispuni, osnaži i upravi sadašnje i buduće majke, ovoga Tvoga krstonosnog pokolenja, koje će Tebi služiti i Tobom se proslavljati. I pomozi nam, Oče naš nebesni, da se i mi, kao deca Tvoja, vežemo uz Tebe ljubavlju dece prema roditelju svome, a Ti se veži uz nas ljubavlju roditelja prema deci svojoj, da Ti budeš naš i mi Tvoji, na vek veka. Amin.

Duhovna riznica 07:00 | 05.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Ljubav se poništava bezakonjima. Što je više grehova, manje je ljubavi"

Sveti Teofan je u svojoj misli za 15. subotu po Pedesetnici, poručuje da su ljubav i moralna odgovornost temelj ljudskog postojanja. Njegove misli podstiču nas da budemo svesni kako greh i bezakonje hladne ljubav i umanjuju našu sposobnost da se povezujemo jedni s drugima. On nas poziva da se borimo protiv sebičnosti i egoizma koji su koreni mnogih problema u društvu. Kroz lične izbore, kao što su odricanje od sebičnih želja i pružanje ljubavi drugima, možemo doprineti stvaranju boljeg sveta.