Katoličanstvo 18.09.2024 | 23:27

SVEČANOST U SLAVU VERE, TRADICIJE I ZAJEDNIŠTVA: Beogradska nadbiskupija proslavila vek postojanja

Izvor: Beogradska nadbiskupija i metropolija
SVEČANOST U SLAVU VERE, TRADICIJE I ZAJEDNIŠTVA: Beogradska nadbiskupija proslavila vek postojanja
Beogradska nadbiskupija i metropolija

Kardinal Parolin služio misu i predvodio proslavu uz prisustvo patrijarha Porfirija, visokih crkvenih zvaničnika i državnih lidera, obeležavajući značajan trenutak u istoriji katoličke zajednice u Srbiji.

Beogradska nadbiskupija proslavila je svoj veliki jubilej – stoti rođendan, u prepunoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Ova značajna proslava započela je svečanim misnim slavljem koje je predvodio državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin. Uz kardinala, prisustvovali su domaćin, beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet, apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Ganđemi, kao i dvadesetak biskupa iz Srbije i regiona, te više od trideset sveštenika.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Proslava jubileja u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu

Veliko slavlje privuklo je i visoke državne zvaničnike: predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je ujedno bio i glavni pokrovitelj proslave, predsednika Vlade Miloša Vučevića, ministarku pravde Maju Popović, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanju Starovića, kao i patrijarha srpskog Porfirija koji je došao u pratnji arhijereja SPC. Prisutni su bili i brojni ambasadori, vojno-diplomatski predstavnici i predstavnici različitih verskih konfesija.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Kardinal Parolin

Nadbiskup Nemet je na početku misnog slavlja srdačno pozdravio sve prisutne i uputio zahvalnost visokim zvaničnicima, naročito kardinalu Parolinu. U svom uvodnom obraćanju, mons. Nemet je istakao istorijski značaj ovog jubileja, podsećajući da je Beogradska nadbiskupija zvanično ustanovljena Konkordatom 1914. godine, ali je tek 1924. godine imenovan prvi nadbiskup.

- Hrišćani su prisutni u ovim krajevima još od rimskog doba, ali je naša nadbiskupija kroz decenije nastojala da sprovede u praksu otkupiteljsku misao Gospoda našega Isusa Hrista, u skladu sa tradicijom i potrebama lokalnog društva - rekao je nadbiskup Nemet.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Nadbiskup Nemet

Kardinal Parolin se u svojoj propovedi osvrnuo na važnost sećanja na sve pastire, sveštenike, redovnike i vernike koji su doprinosili razvoju Beogradske nadbiskupije. „Ovo liturgijsko slavlje je idealna prilika da se zahvalimo Gospodu za sve milosti Božije primljene tokom ovih sto godina,“ naglasio je kardinal. On je potom citirao papu Franju, ističući da je milosrđe putovanje koje počinje od srca i dopire do ruku, ohrabrujući sve prisutne da slede primer Presvete Marije u donošenju radosti Evanđelja svakom čoveku.

Proslava je nakon misnog slavlja nastavljena u restoranu konaka Stella, gde su se prisutni mogli radovati uz pesmu hora Ars Vocalis, dok je RTS direktno prenosio misno slavlje.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Vlade Srbije Miloš Vučević

Na svom zvaničnom Instagram profilu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao značaj ovog jubileja za duhovnu brigu Beogradske nadbiskupije i njen doprinos kulturnom bogatstvu Srbije. Takođe, predsednik Vlade Miloš Vučević je naglasio da Srbija neguje sve svoje raznolikosti, uključujući slobodu veroispovesti.

Svečana atmosfera obeležavanja stogodišnjice Beogradske nadbiskupije simbolizuje značaj i trajnost duhovnog nasleđa, koje će i ubuduće doprinositi očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u Srbiji.