Aktuelno iz SPC 18.09.2024 | 21:53

SLAVA JEDNOG OD NAJSTARIJIH SRPSKIH MANASTIRA: Vladika Jerotej služio Liturgiju u Tronoši i podsetio vernike da radost dolazi kada živimo po Jevanđelju

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SLAVA JEDNOG OD NAJSTARIJIH SRPSKIH MANASTIRA: Vladika Jerotej služio Liturgiju u Tronoši i podsetio vernike da radost dolazi kada živimo po Jevanđelju
SPC/Eparhija šabačka

Na praznik Svetog Stefana Tronoškog, posle bogosluženja, vladika Jerotej besedio je o veri, stradanju i večnom životu, ističući da mošti ovog svetitelja treba da nas podsećaju na snagu jevanđeljske ljubavi.

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Stefana Tronoškog, episkop šabački Jerotej služio je arhijerejsku liturgiju u Manastiru Tronoša, jednom od najznačajnijih duhovnih centara Srbije. Vernici su se okupili da proslave ovaj praznik i prisete se sveca koji je kroz svoj život svedočio o hrabrosti vere i požrtvovanosti za narod.

Ova sveta obitelj, osnovana još u doba kralja Dragutina, vekovima čuva uspomenu na mnoge svetitelje i podvižnike. Na današnji dan posebno se prisećamo prepodobnomučenika Stefana, nekadašnjeg igumana ovog manastira, koji je svojim životom posvedočio veru i požrtvovanost Hristu i narodu.

SPC/Eparhija šabačka
Manastir Tronoš

Manastir Tronoša, smešten u mirnoj oblasti Jadra, čuva ne samo duhovno nasleđe već i živopisne istorijske priče. Ispred manastira nalazi se česma koju su, prema predanju, sagradili Jug Bogdan i devet braće Jugovića pred polazak u Kosovski boj.

U Letopisu manastira kao ktitor spominje se kraljica Katalina Nemanjić, koja je uz kralja Dragutina utemeljila ovu svetinju između 1276. i 1282. godine. Kroz vekove, manastir je prošao kroz mnoga stradanja i obnavljanja, a danas, kao pravoslavni ženski manastir, nastavlja da bude duhovni stub i izvor utehe vernicima.

SPC/Eparhija šabačka
Liturgija u hramu Manastira Tronoš

U svojoj besedi, episkop Jerotej govorio je o liku Svetog Stefana Tronoškog, osvrćući se na njegov život prepun iskušenja i vere.

- Po čitavom svetu i u svim vremenima, Gospod je imao svoje ugodnike. Takav je bio i otac naš Stefan - kazao je vladika, prisećajući se teških vremena u kojima je Sveti Stefan Tronoški živeo, podelivši sudbinu svog naroda u vreme buna i ratova. Njegova vera, koja je bila snažnija od svih zemaljskih nevolja, bila je vodilja kroz sve patnje, pa čak i kroz tragično mučeničko stradanje kada su ga Turci, zbog ljubavi prema gladnom narodu, otrovali.

SPC/Eparhija šabačka
Vladika Jerotej lomi slavski kolač

Episkop Jerotej istakao je da nas mošti Svetog Stefana, koje se čuvaju u manastiru, podsećaju na večni život u Hristu i na radost i mir koji dolaze kada živimo po Jevanđelju. „Zato se ugledajmo na Svetog Stefana Tronoškog, da napravimo i mi barem neku malu žrtvu za Hrista, a Bog će nam vratiti stostruko,“ pozvao je vladika.

Nakon liturgije, osveštani su slavski darovi u znak sećanja na Svetog Stefana Tronoškog, dok su vernici, nadahnuti vladikinim rečima, još jednom potvrdili svoju veru i posvećenost duhovnom putu koji ovaj svetitelj osvetljava svojim netruležnim moštima i životom ispunjenim ljubavlju i žrtvom za bližnje.