Aktuelno iz SPC 18.09.2024 | 19:03

SKRNAVLJENJE SVETINJA NA KOSMETU IZAZVALO BURU U PRAVOSLAVNOM SVETU: Patrijarh Kiril uputio pismo podrške patrijarhu Porfiriju nakon spaljivanja 3 krsta u Ulpijani

Izvor: Tanjug
Autor: Saša Tošić
SKRNAVLJENJE SVETINJA NA KOSMETU IZAZVALO BURU U PRAVOSLAVNOM SVETU: Patrijarh Kiril uputio pismo podrške patrijarhu Porfiriju nakon spaljivanja 3 krsta u Ulpijani
SPC, Privatna arhiva

Poglavar Ruske pravoslavne crkve oštro je osudio bogohulni čin na drevnom arheološkom nalazištu u Ulpijani i pozvao na molitvu za srpski narod koji trpi nepravdu.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uputio je pismo podrške patrijarhu srpskom Porfiriju povodom bogohulnog čina paljenja krstova na arheološkom nalazištu drevne Ulpijane na Kosovu i Metohiji. Patrijarh Kiril je u svom pismu izrazio duboku tugu zbog ovog događaja, opisujući ga kao otvoreni napad na hrišćanske vrednosti i verska osećanja kako pravoslavnih, tako i katoličkih vernika.

- Sa velikom gorčinom sam saznao za bogohulnu akciju koju su kosovski Albanci nedavno izveli na ruševinama drevne Ulpijane. Kompozicija od tri krsta, koja podseća na sveti događaj na Golgoti, javno je spaljena na lokalnom festivalu u okviru neprimerenog performansa. Otvoreno skrnavljenje Časnog krsta je izazov za sve hrišćane i vređanje njihovih osećanja: i pravoslavnih i katolika, među kojima su i kosovski Albanci - naveo je patrijarh Kiril u pismu.

SPC/Eparhija raško-prizrenska
 

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je izrazio posebnu zabrinutost zbog dugogodišnjih pokušaja dehrišćanizacije Kosova i Metohije, oblasti od velike važnosti za pravoslavnu veru i srpski narod. On je naglasio da ovaj podli čin predstavlja deo šire kampanje protiv hrišćanske baštine na ovim prostorima.

- Ovaj čin je izveden na Kosovu i Metohiji – u svetoj srpskoj oblasti, za čiju se dehrišćanizaciju dugo i uporno bore neprijatelji Krsta Gospodnjeg i svetog pravoslavlja - dodao je patrijarh Kiril.

Festival Ulpijana, održan nedavno u arheološkom parku drevnog rimskog grada nedaleko od manastira Gračanica, izazvao je šok i osudu širom hrišćanskog sveta. Otvaranje festivala obeleženo je performansom u kojem su zapaljena tri velika krsta, što je izazvalo uznemirenje i ogorčenje među vernicima, posebno među pravoslavnim Srbima na Kosovu.

Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Patrijarh Kiril

Eparhija raško-prizrenska je u zvaničnom saopštenju oštro osudila ovaj čin, nazivajući ga neopaganskim i duboko uvredljivim za sve hrišćane.

- Paljenje krstova podseća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i na sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u našem vremenu - stoji u saopštenju.

Svetište drevne Ulpijane, mesto mučeništva svetitelja Flora i Lavra, vekovima nosi tragove ranohrišćanskog nasleđa. Upravo zbog toga, ovaj čin skrnavljenja hrišćanskog simbola dodatno je uznemirio vernike. U saopštenju Eparhije naglašeno je da paljenje krstova u blizini manastira Gračanica, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja pretnju i povredu duhovnog identiteta srpskog naroda.

Printscreen/RTS1
Patrijarh Porfirije

Patrijarh Kiril je u svom pismu izrazio solidarnost sa srpskim narodom i Crkvom, ističući da deca Ruske crkve pamte stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i mole se za zaštitu hrišćanskih svetinja. Zaključio je pismo molitvom za snagu i zdravlje patrijarha Porfirija i njegovog vernog stada, uz želju da Bog uteši sve koji trpe nepravdu i patnju na ovim prostorima.

- Uvek se molim za dobro zdravlje Vaše Svetosti i za davanje snage Vašem hristoljubivom stadu, koje trpi zulum i nevolje u zemlji stare Srbije - poručio je patrijarh Kiril.

Ovaj nemili događaj na Kosovu i Metohiji još jednom je skrenuo pažnju na težak položaj srpskih pravoslavnih svetinja na ovom području i izazvao međunarodne reakcije, posebno iz pravoslavnog sveta.