Praznici i sveci 25.06.2024 | 19:09

ČUDA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Svetitelj čija moć nadilazi sve granice

Izvor: manastirostorg.com
ČUDA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Svetitelj čija moć nadilazi sve granice
Shutterstock

Divna iskustva vernika svedoče o neizmernoj moći sveca čije mošti vekovima počivaju u Manastiru Ostrog, čudotvorca čija slava doseže daleko izvan Srpske pravoslavne crkve.

U srcu Ostroga, manastira koji je priljubljen uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda u Crnoj Gori, u skromnoj crkvici počivaju mošti Svetog Vasilija, netaknute truljenjem već više od tri veka. Miris koji ispunjava sveti prostor ostavlja posetioce zapanjenima, podsećajući ih na prisustvo nečeg natprirodnog. Fenomen netruležnosti tela Svetog Vasilija svedoči o njegovom svetom životu, posvećenom Hristu. Bio je to život u kojem je svaki tren bio ispunjen Božijom prisutnošću, gde se sve svodilo na jedno - ljubav prema Hristu.

Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia
Blaženopočivši mitropolit Amfilohije pored kivota Svetog Vasilija OStorškog

Njegova netaknuta telesna lepota nije samo znak njegove svetosti, već i izvor čudotvorne moći. Sveti Vasilije, koji je svojim životom više ličio na anđela nego na čoveka, i nakon upokojenja nastavlja činiti čuda, onako kako je to činio i dok je bio živ, moleći se za one koji dolaze s verom i ljubavlju, bez obzira koje su vere.

Ostroška isposnica postala je mesto nade i isceljenja za mnoge. Tu, umorni i obeshrabreni traže utehu i nalaze čuda. Od bolesnih, hromih, zgrčenih do umobolnih, svi koji se obrate Svetom Vasiliju pronalaze Božju milost i odlaze obnovljene duše i tela.

Njegova misija kao iscelitelja proteže se izvan granica vremena i prostora. Sveti Vasilije Ostroški, čija su čuda poznata širom vaseljene, ostaje neizmerni izvor nade i utehe za sve one koji traže Božiju milost kroz njegovu posredničku moć.