Praznici i sveci 19.06.2024 | 10:49

ŠABAC SE PRIPREMA ZA GRADSKU SLAVU: Duhovski ponedeljak uz svetu liturgiju i litiju ulicama grada

Izvor: Eparhija šabačka
Autor: Saša Tošić
ŠABAC SE PRIPREMA ZA GRADSKU SLAVU: Duhovski ponedeljak uz svetu liturgiju i litiju ulicama grada
SPC

Arhijerejska liturgija služiće se u Hramu Svete Trojice na Letnjikovcu u 9 časova, a večernje bogosluženje u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 18 časova, nakon čega sledi velika duhovska litija u 19 časova.

Eparhija šabačka sa radošću je pozvala sve vernike i građane Šapca da se pridruže proslavi gradske slave, koja će se održati na Duhovski ponedeljak, 24. juna. Ovaj sveti dan, posvećen silasku Svetog Duha na apostole, biće obeležen bogatim duhovnim programom, osmišljenim da produbi veru i zajedništvo među prisutnima.

SPC
Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Proslava će započeti svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svete Trojice na Letnjikovcu, s početkom u 9 časova. Ova sveta služba predstavlja srce duhovskog ponedeljka, trenutak kada se vernici okupljaju u molitvi i pesmi, slaveći Svetu Trojicu i prizivajući blagoslov za ceo grad.

U Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, večernje bogosluženje počeće u 18 časova. To će biti uvod u veličanstvenu duhovsku litiju, koja će započeti u 19 časova. Litija će, kao i svake godine, biti prilika da vernici, noseći ikone i sveće, prođu ulicama Šapca, donoseći blagoslov i molitvu u svaku poru grada.

Wikipedia
Hram Svete Trojice u Šapcu

Litija povodom slave grada nije samo molitvena povorka, već duboko duhovno iskustvo koje spaja vernike u zajedničkoj molitvi i pesmi. Prolazeći kroz grad, litija podseća na duhovsko čudo silaska Svetog Duha i osnažuje veru u srcima svih prisutnih. To je trenutak kada se Šabac pretvara u svetilište pod otvorenim nebom, a zvuci molitvi i crkvenih zvona prožimaju vazduh, donoseći mir i radost.