Актуелно из СПЦ 14.06.2024 | 22:06

TOPLINA VERE I ZAJEDNIŠTVA: Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice “Znamenje” blagoslovom i utehom obasjala Sremske Karlovce

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
TOPLINA VERE I ZAJEDNIŠTVA: Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice “Znamenje” blagoslovom i utehom obasjala Sremske Karlovce
SPC

Ikonu koja vekovima u pravoslavnom svetu donosi čuda, doneli su velikodostojnici Ruske zagranične crkve i biće izložena u karlovačkoj Crkvi Svetog Nikolaja 15. i 16. juna, pružajući vernicima priliku da se poklone i celivaju ovu relikviju.

Sremski Karlovci danas su bili centar duhovnog zajedništva i bratske ljubavi. Patrijarh srpski Porfirije, sa neizmernom radošću, stigao je u ovu znamenitu varoš, gde ga je u Patrijaršijskom dvoru dočekao episkop sremski zajedno sa sveštenstvom. Ova poseta, ispunjena blagodatnim susretima, bila je prožeta osećajem duhovne povezanosti i zajedništva.

SPC
Ikona Presvete Bogorodice "Znamenje" je najveća relikvija Ruske zagranične crkve

Sremski Karlovci dočekali su i visoku delegaciju Ruske zagranične crkve u kojoj su prvojerarh RZC, mitropolit njujorški i istočnoamerički Nikolaj, predvodio je mitropolit berlinski i nemački Marko, arhiepiskop montrealski i kanadski Gavrilo, arhiepiskop čikaški i srednjoamerički Petar, episkop londonski i zapadnoevropski Irinej i episkop štutgartski Jov. Uz njih su pristigli su i episkopi Srpske Pravoslavne Crkve - bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački  Gerasim, jegarski i izabrani britansko-irski Nektarije, kao i glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda arhimandrit Nektarije.

SPC
Čudotvorna ikona "Znamenje"

U srcu ovog duhovnog sabranja, posebnu radost donela je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice “Znamenje”, koju je poslanstvo Ruske zagranične crkve donelo u Sremske Karlovce. Ova sveta ikona biće izložena u Sabornoj crkvi Svetog Nikolaja 15. i 16. juna 2024. godine, pružajući vernicima priliku da se poklone i celivaju ovu relikviju. Vernici iz svih krajeva zemlje već pristižu, ispunjeni nadom i molitvom, da dobiju blagoslov i utehu od Presvete Bogorodice.

Poseta Patrijarha Porfirija, zajedno sa dolaskom delegacije Ruske Pravoslavne Zagranične Crkve, predstavlja ne samo čin duhovnog zajedništva već i simbol bratske ljubavi i jedinstva među pravoslavnim narodima.