Aktuelno iz SPC 18.06.2024 | 13:56

NOVO MESTO SABRANJA NA JUGU SRBIJE: Veliki broj najmlađih vernika uveličao svečani čin osvećenja temelja novog hrama u Obrežu

Izvor: SPC / Eparhija kruševačka
NOVO MESTO SABRANJA NA JUGU SRBIJE: Veliki broj najmlađih vernika uveličao svečani čin osvećenja temelja novog hrama u Obrežu
SPC / Eparhija kruševačka

Mitropolit kruševački David osveštao je novu crkvu posvećenu Vaznesenju Gospodnjem, a ovaj svečani događaj, ispunjen duhovnom radošću i molitvama, obeležio je početak novog poglavlja za pravoslavnu zajednicu u rasinskom kraju.

Pod blistavim suncem i uz prisustvo brojnih vernika, mitropolit kruševački David na praznik Vaznesenja Gospodnjeg služio je arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog proroka Ilije u Obrežu. Ovo okupljanje, ispunjeno molitvom i duhovnom radosti, obeležilo je osveštavanje temelja novog hram u ovom pitomom selu.

SPC / Eparhija kruševačka
Mitropolit David sa najmlađim vernicima

Mitropolitu Davidu su u liturgijskom činu sasluživali arhijerejski namesnik temnićki protojerej-stavrofor Đorđe Marjanović, protojerej-stavrofor u penziji Tomislav Gajić, jereji Ivica Svrzić i Darko Nestorović, te đakoni Nenad Matić i Ivan Petronijević. Uz molitve i pesme, vernici su zajednički uzneli hvalu Bogu, obeležavajući ovaj važan događaj za pravoslavnu zajednicu u Obrežu.

SPC / Eparhija kruševačka
Temelji novog hrama posvećenog Vaznesenju Gospodnjem

Nakon liturgije, mitropolit David je, u pratnji arhijerejskog namesnika temnićkog i sveštenstva, osveštao temelje novog hrama posvećenog Vaznesenju Gospodnjem. Osveštavajući temelje, Vladika je izrazio nadu i veru da će ovaj hram biti mesto okupljanja, molitve i duhovnog uspona za sve vernike iz Obreža i okolnih sela.

SPC / Eparhija kruševačka
Mitropolit David

Posle osveštanja temelja, mitropolit David i sveštenstvo su posetili hram Svete Trojice u Gornjem Katunu, gde su ih dočekali lokalni vernici sa velikom radošću. Ova poseta bila je prilika za dodatno jačanje duhovnih veza i zajedništva među vernicima ovog kraja.