Duhovna riznica 18.06.2024 | 10:11

VOJNIČNI KORACI VERE U ČAST PRIJATELJA: Dva pripadnika Vojske Srbije prepešačili 450 kilometara, a hodočašće posvetili tragično preminulom kolegi

Izvor: Manastir Ostrog
Autor: Saša Tošić
VOJNIČNI KORACI VERE U ČAST PRIJATELJA: Dva pripadnika Vojske Srbije prepešačili 450 kilometara, a hodočašće posvetili tragično preminulom kolegi
www.profimedia.rs

Darko Damnjanović i Aleksandar Tkač, pripadnici Vojske Srbije, na hodočašću od Pančeva do Manastira Ostrog posvetili svoje putovanje stradalom kolegi Miodragu Toškoviću, moleći se za njegovu dušu i zdravlje njegovih bližnjih.

U dirljivoj posveti vernosti Bogu i prijateljstvu, Darko Damnjanović i Aleksandar Tkač, pripadnici Vojske Srbije, otisnuli su se na hodočašće od Pančeva do Manastira Ostrog. Ova dva hrabra vojnika prepješačila su više od 450 kilometara za 12 dana, pokazujući duboku odanost svetom Vasiliju Ostroškom i sećanje na svog preminulog kolegu, Miodraga Toškovića.

Wikipedia/William Hall
Manastirski kompleks na Ostrogu

Njihov put, ispunjen molitvom i tišinom, bio je izraz velike ljubavi prema Miodragu, koji je tragično izgubio život. Svaki korak koji su napravili bio je posvećen njegovoj časti, dok su se često odvajali kako bi se molili Bogu za spas njegove duše, zdravlje njegove porodice i svojih bližnjih. Hodočašće koje su preduzeli nije bilo samo fizički izazov, već i duhovno putovanje kroz koje su pronalazili mir i snagu.

Nakon što su konačno stigli u svetinju Manastira Ostrog, dočekani su sa srdačnošću i ljubavlju od strane bratije manastira. Prisustvo na liturgiji bilo je vrhunac njihovog putovanja, trenutak u kojem su osetili blaženstvo i spokoj. U razgovoru sa monasima, Darko i Aleksandar su podelili svoje utiske:

www.profimedia.rs
Cilj hodočašća: Manastir Ostrog

Nismo uopšte osetili težinu puta, svesni kome idemo i zbog čega idemo. Kako je put odmicao, a cilj bio sve bliži, bilo nam je sve lakše i lakše, naročito poslednjih 20 kilometara od Nikšića do Gornjeg manastira. Veliku podršku imali smo od svojih porodica, kolega i prijatelja, koja nam je neizmjerno značila i na kojoj smo im jako zahvalni."

Ova dva vojnika svojim delom pokazali su da su vera, ljubav i sećanje na prijatelja jači od bilo kakvog fizičkog napora. Njihovo hodočašće ostaje kao primer istinske ljudske odanosti i vernosti, kao i duboke povezanosti sa duhovnim vrednostima koje nadilaze svakodnevne izazove.