Aktuelno iz SPC 18.06.2024 | 16:35

OBNOVLJENA SABORNA CRKVA U ZAGREBU SVEDOČILA ZNAČAJNOM DOGAĐAJU: Svečani čin rukoloženja u Hramu Preobraženja Gospodnjeg

Izvor: SPC / Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Autor: Saša Tošić
OBNOVLJENA SABORNA CRKVA U ZAGREBU SVEDOČILA ZNAČAJNOM DOGAĐAJU: Svečani čin rukoloženja u Hramu Preobraženja Gospodnjeg
SPC / Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Pravoslavna bogomolja u centru hrvatske prestonice, koja je pretrpela značajna oštećenja u zemljotresima 2020. godine, u Nedelju Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora zasijala je u svom punom sjaju kada je episkop Kirilo jerođakona Nektarija Milošević uzdignuao u čin prezvitera.

U Nedelju Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, episkop buenosareski i južno-centralnoamerički Kirilo, mestobljustitelj Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, predvodio je liturgiju u ovom veličanstvenom hramu. U zajedništvu sa zagrebačkim sveštenstvom, uz dirigentsku palicu gđe Olene Ciglenjak koja je vodila hor Saborne crkve, vernici su ispunili prostor molitvama i radošću.

SPC / Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Episkop kirilo

Posebnu svečanost ovom događaju dalo je rukopolaganje jerođakona Nektarija Miloševića, klirika Eparhije buenosareske i južno-centralnoameričke, u svešteni čin prezvitera. Ovaj značajan trenutak nije bio samo duhovna svečanost, već i simbol obnove i kontinuiteta crkvenog života u Zagrebu.

Podsetimo, obnova Hrama Preobraženja Gospodnjeg trajala je gotovo godinu dana, a okončana je vraćanjem kupole teške pet tona, koja je bila teško oštećena u zemljotresima 2020. godine. Kada je ovaj kompleksni poduhvat uspešno okončan, vrato je hramu njegov prepoznatljivi izgled.

SPC / Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Jerođakon Nektarije Milošević rukopoložen je u svešteni čin prezvitera

Čin rukopoloženja predstavlja nastavak duhovne revitalizacije ovog svetog mesta, koje je kroz istoriju bilo svedokom mnogih važnih trenutaka za pravoslavne vernike u Hrvatskoj. Obnovljena Saborna crkva ne samo da je arhitektonski biser Zagreba, već i središte duhovnog života koje nastavlja da ispisuje stranice svoje bogate istorije.