Aktuelno iz SPC 21.09.2024 | 21:45

VELIKI PRAZNIK U NAJVEĆEM SRPSKOM HRAMU: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Hramu Svetog Save i rukopoložio đakona

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VELIKI PRAZNIK U NAJVEĆEM SRPSKOM HRAMU: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Hramu Svetog Save i rukopoložio đakona
Foto: SPC

Na Malu Gospojinu poglavar SPC, nakon bogosluženja u kojem su mu sasluživali brojni arhijereji, besedio je o čudima i značaju Presvete Bogorodice.

Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, Hram Svetog Save na Vračaru ispunjen je blagodaću i molitvom. Srpski patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva, služio je arhijerejsku liturgiju, proslavljajući ovaj veliki praznik koji slavi dolazak Presvete Djeve, Majke Božje, na svet. U toj svetoj službi rukopoložen je diplomirani teolog Vasilije Perić u čin đakona, čime je potvrđena svetost i služenje u crkvi Hristovoj.

Foto: SPC
 

Patrijarh Porfirije, u nadahnutoj besedi, govorio je o čudu rođenja Presvete Bogorodice, podsećajući prisutne na njenu blagoslovenu ulogu u istoriji spasenja čovečanstva. Rečima ispunjenim ljubavlju prema Prečistoj Djevi, patrijarh je istakao:

- Bog je učinio čudo, rodio je na čudesan način Presvetu Bogorodicu, koja je, kako pevamo, Blagodatna Marija, koja je "Blagoslovena među ženama", koja je hram Duha Svetog i oltar Boga Živog, koja je trpeza nebeskog hleba, Kivot svetinje Božje, Drvo najslađeg ploda, koja je i Slava ljudskog roda, Pohvala žena, Istočnik devstvenosti i čistote. Sve to pevamo u crkvenim pesmama, sve to je Presveta Bogorodica, i više od toga! Ona je Zemlja živih!

Foto: SPC
 

Podsećajući na njen podvig vere i potpune predanosti Bogu, patrijarh Porfirije je istakao kako je život Presvete Bogorodice od rođenja do njenog uznesenja bio put čuda, molitve i vere:

- U Njenoj rečenici Neka mi bude po reči tvojoj, izražen je čitav njen život. U toj reči je i njena molitva, i njena vera, i njena uverenost u to da u našim životima, pa i u njenom, sve biva po promislu Božjem.

Molitvena radost ovog velikog praznika u Hramu Svetog Save ujedinila je vernike iz svih krajeva, koji su zajedno sa patrijarhom, mitropolitima crnogorsko-primorskim Joanikijem i tverskim i kašinskim Amvrosijem iz Ruske pravoslavne crkve, vikarom episkopom jenopoljskim Nikonom, kao i mitropolitom bačkim Irinejem, uzneli molitve Bogorodici, moleći za mir, blagostanje i spasenje celog roda ljudskog.

Ova liturgija, ispunjena duhovnom snagom i molitvom, podseća nas na večni značaj Bogorodice za Crkvu i veru. Njena čistota, poslušanje i ljubav prema Bogu ostaju uzor svakom verniku, ukazujući put ka spasenju i večnom životu.