Aktuelno iz SPC 13.07.2024 | 20:37

SVETOGRĐE UOČI VELIKOG PRAZNIKA: Opljačkana Crkva Svete Trojice nadomak Nove Varoši

Izvor: Rina
Autor: Saša Tošić
SVETOGRĐE UOČI VELIKOG PRAZNIKA: Opljačkana Crkva Svete Trojice nadomak Nove Varoši
Rina.rs

Za sada nepoznata osoba upala je u ovu svetinju u selu Štitkovo i odnela novac sa ikona. Vernici, posle ovog incidenta, koji su zabeležile sigurnosne kamere, u molitvi iščekuju pravdu.

Dok su se vernici novovaroškog idiličnog sela Štitkovo pripremali za proslavu velikog verskog praznika Petrovdan, desio se nemio događaj koji je potresao celu zajednicu. Nepoznata osoba, neometana u svojoj nameri, ušla je u Crkvu Svete Trojice i odnela novac prikupljen od prodaje sveća, kao i novčane priloge koje vernici ostavljaju na ikonama.

Rina.rs
Crkva Svete Trojice u selu Štitkovo

Sigurnosne kamere su zabeležile ovaj čin svetogrđa, a snimke je odmah nadležnoj policiji prosledio sveštenik Mišel Memišević. Policija je obavila uviđaj, a jedan od meštana za agenciju RINA rekao je da su tog dana primetili sumnjivo vozilo kraj česme pored crkve i ljude koji su prali automobil.

Ovaj tužni događaj dešava se u Crkvi Svete Trojice koja pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Radovi na izgradnji ovog hrama započeli su još 2007. godine, a crkva je konačno podignuta u leto 2014. godine. Crkvu je osveštao Patrijarh srpski Irinej sa Episkopom šabačkim Lavrentijem i sveštenstvom 9. oktobra 2016. godine, što je bio trenutak velike radosti za sve vernike.

Rina.rs
Snimak provalnika, zabeležen sigurnosnim kamerama, policiji je prosledio sveštenik

Nažalost, od kada je crkva u Štitkovu podignuta, ovo nije prvi slučaj razbojničkog upada i pljačke ove svetinje. Uprkos svim naporima da se sačuva mir i svetost ovog mesta, vandalizam i nepoštovanje su još jednom ukaljali svetlost i spokoj koji ova crkva donosi svojim vernicima.