Aktuelno iz SPC 15.07.2024 | 20:20

NA MANASTIRSKOJ SLAVI U ZOČIŠTU NA KOSMETU, VLADIKA TEODOSIJE PORUČIO: Sabirajući se na ovakvim mestima, najbolje svedočimo ko smo i kome pripadaju ove svetinje

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NA MANASTIRSKOJ SLAVI U ZOČIŠTU NA KOSMETU, VLADIKA TEODOSIJE PORUČIO: Sabirajući se na ovakvim mestima, najbolje svedočimo ko smo i kome pripadaju ove svetinje
SPC / Eparhija raško-prizrenska

Manastirski kompleks posvećen svetim besrebrnjacima vekovima okuplja pripadnike svih religija, koji dolaze tražeći duhovni i telesni lek kod moštiju ovih svetitelja, koje počivaju u ovoj svetinji.

U Manastiru Svetih Kozme i Damjana u Zočištu na Kosovu i Metohiji okupilo se više hiljada vernika na proslavi manastirske slavem. Ovom prilikom, arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit raško-prizrenski, Teodosije, uz sasluživanje više sveštenoslužitelja.

Vladika Teodosije je u svojoj besedi, nakon pročitanog Jevanđelja, osvetlio srž hrišćanskog života i zajedništva. Govorio je o značaju večnosti naspram prolaznosti, naglašavajući da smo kao Crkva Božja pozvani da se opredelimo za Carstvo nebesko: 

SPC / Eparhija raško-prizrenska
Manastirska porta u Zočištu

Evo, danas nas je ova svetinja, ovog sveštenog manastira Zočišta, sabrala u ljubavi Hristovoj sa svih strana, iz bliza i iz daleka. Sabrala nas da bismo bili jedno telo Hristovo, da pokažemo da smo Crkva Božja. I ono što je najvažnije, da pokažemo da nismo opredeljeni za prolaznost, nego za večnost i Carstvo nebesko. Današnji dan je potvrda svega toga - kazao je mitropolit Teodosije, pozivajući sve prisutne da uzmu Božiju milost i pomoć kroz posredstvo Svetih besrebrenika Kozme i Damjana.

Manastir Zočište je mesto na kojem se mnogi pronalaze u veri i molitvi, gde se umorne duše obnavljaju i gde se pronalazi duhovni mir.

SPC / Eparhija raško-prizrenska
Arhijerejska liturgija u Manastiru Svetih Kozme i Damjana

- Sveti besrebrenici Kozma i Damjan, čije su mošti ovde u crkvi, pozivaju sve one kojima je potrebna Božija milost i pomoć. Umorne i opterećene brigama, bolesne i nemoćne, sve ih prizivaju sveti besrebrenici da ovde pristupe Gospodu, lekaru duše i tela naših,” nastavio je mitropolit, dodajući da je Gospod tu da preuzme naša bremena.

Mitropolit Teodosije je takođe istakao da je ova svetinja dokaz naše vere u Boga i naše pripadnosti pravoslavnoj tradiciji, koja se ne može poništiti ni dekretima ni rezolucijama: 

SPC / Eparhija raško-prizrenska
Mitropolit raško-prizrenski Teodosije

- Ova svetinja je dokaz naše vere u Boga. Kako našim precima, tako i nama danas, rekao bih, možda više nego ikada ranije. Više nego ikada ranije narod Božji kao reka sliva se u svetinje naše. Osećaju potrebu, kako za sebe tako i za ove svetinje. I dolaskom ovde i sabirajući se ovde i po drugim našim manastirima, mi time najbolje svedočimo ko smo i kome pripadaju ove svetinje.

Nema te rezolucije, nema tog dekreta koga može neko napisati i preinačiti ono što narod svojom dušom i srcem oseća. I narod to potvrđuje. Zato sam blagodaran Bogu što smo danas ovde u ovolikom broju - rekao je vladika Teodosije. 

SPC / Eparhija raško-prizrenska
Porta Manastira Svetih Kozme i Damjana u Zočištu

Manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, smešten pored Orahovca, decenijama unazad okuplja vernike svih veroispovesti. Pored pravoslavnih Srba, mnogi pripadnici drugih religija dolaze u manastir tražeći duhovni i telesni lek kod moštiju ovih svetitelja. To svedoči o univerzalnoj privlačnosti svetinje koja nadilazi verske i etničke razlike, ujedinjujući ljude u potrazi za božanskom milošću i isceljenjem.