Aktuelno iz SPC 31.08.2024 | 21:45

OBNOVA SVETINJE, PORED KOJE JE ČUDOTVORNI LEKOVITI IZVOR: Vladika Pahomije osveštao zvonik u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice kod Surdulice

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
OBNOVA SVETINJE, PORED KOJE JE ČUDOTVORNI LEKOVITI IZVOR: Vladika Pahomije osveštao zvonik u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice kod Surdulice
SPC/Eparhija vranjska

Posle bogosluženja i čina osveštavanja, mitropolit vranjski je poslao poruku naglašavajući da je naša sveta dužnost da nastavimo brigu o svetinjama, jer tako čuvamo i svoju veru.

Među živopisnim brežuljcima Surdulice uzdiže se Manastir Uspenja Presvete Bogorodice, drevna svetinja koja već vekovima čuva tajne prošlosti i pruža utehu verujućima. Podignut u XIII veku, u doba slavnih Dejanovića, ovaj manastir, sa svojom skromnom, ali duhovno bogatom jednobrodnom crkvom, postao je utočište za duše koje traže mir i isceljenje.

SPC/Eparhija vranjska
Vladika Pahomije sa vernicima u porti Manastira Uspenja Presvete Bogorodice

Na dan kada je SPC proslavljala Uspenje Presvete Bogorodice, ovaj manastir je oživeo duhom i radošću. Mitropolit vranjski Pahomije, uz sasluženje sveštenoslužitelja iz Eparhije vranjske i molitveno učešće vernika iz celog surduličkog kraja, služio je arhijerejsku liturgiju. Posle liturgije, ispunjene molitvama, desio se trenutak velikog blagoslova – osvećenje novog zvonika, koji sada ponosno poziva na molitvu i tiho odjekuje dolinom.

Zvonik, sagrađen trudom i požrtvovanošću Miloša Kovačevića iz Vlasotinaca i Miroslava Jovanovića iz Beograda, svedoči o neumornom naporu da se očuva i obnovi ono što su naši preci sa ljubavlju i verom gradili.

- Naše svetinje, podignute na temeljima Nemanjićkih zadužbina, nose u sebi dušu i istoriju našeg naroda. Naša sveta dužnost je da nastavimo brigu o njima, jer tako čuvamo i svoju veru - naglasio je mitropolit Pahomije obraćajući se sabranom narodu.

SPC/Eparhija vranjska
Novi, osveštani zvonik u porti Manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Palji

I dok obnova manastira nastavlja svoj neumorni put, priroda ne prestaje da podseća na čudotvornu prisutnost Bogorodice. U blizini manastira izvire lekovita voda, poznata po svojim isceliteljskim svojstvima, naročito kod bolesti očiju. Veruje se da ovaj izvor daruje utehu i zdravlje onima koji s verom priđu, a po predanju, jednom prilikom posetio ga je i sam Sveti Sava, vraćajući se iz Carigrada.

Manastir, iako zapostavljen tokom vremena, ponovo oživljava. Njegova obnova, započeta 1994. godine, kulminirala je 2016. godine osvećenjem novog monaškog konaka. Danas, u njegovom mirnom krilu živi monah Prohor, čuvar ove svetinje i svedok čuda koja se u njoj svakodnevno događaju. Njegova posvećenost i ljubav prema manastiru ogledaju se u svakom kamenčiću i svakoj molitvi, koja se tiho uzdiže ka nebu, noseći blagoslov onima koji tragaju za verom, mirom i isceljenjem.

Obnovom Manastira Uspenja Presvete Bogorodice ne samo da se vraća stara slava ove svetinje, već se obnavlja i duh naroda, koji kroz nju pronalazi nadu, veru i snagu da istraje u svom hodočasničkom putu ka večnom spasenju.