Aktuelno iz SPC 31.08.2024 | 17:39

DUHOVNI TEMELJ ZA BUDUĆE HEROJE SRBIJE: Blagoslov patrijarha za nove oficire

Izvor: SPC/MORS
Autor: Saša Tošić
DUHOVNI TEMELJ ZA BUDUĆE HEROJE SRBIJE: Blagoslov patrijarha za nove oficire
PPC/MODRS

Na svečanom molebanu u Hramu Svetog Save, kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije primili su duhovnu snagu za hrabro i odgovorno izvršavanje dužnosti, uz blagoslov na početku profesionalnog puta.

U Hramu Svetog Save na Vračaru, pod nebeskim svodom ispunjenim molitvama i pesmom, kadeti 144. i 145. klase Vojne akademije, zajedno sa kadetima 10. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, sabrali su se pred oltarom da prime duhovni blagoslov pred velikim korakom u svoj životni poziv.

Episkop vikarni lipljanski i vojni Dositej, uz sasluženje sveštenstva, služio je arhijerejsku liturgiju i moleban. U tom svetom činu, glasovi sveštenika i kadeta stopili su se u jedinstvenu molitvu, prizivajući Božji blagoslov i zaštitu za one koji će uskoro stupiti u redove Vojske Srbije.

PPC/MODRS
Kadeti 144. i 145. klase Vojne akademije, zajedno sa kadetima 10. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, u Hramu Svetog Save

Episkop Dositej, s lica ozarenog duhovnom radošću, preneo je kadetima blagoslove i čestitke patrijarha srpskog Porfirija, podsećajući ih na svetu misiju koja im predstoji. U svojoj nadahnutoj besedi, on je istakao značaj duhovnog obrazovanja, koje se utkalo u srca ovih mladih ljudi tokom njihovog školovanja.

- Već za nekoliko dana preuzećete jednu od najodgovornijih dužnosti u našem narodu i u našoj zemlji i stupiti u profesionalnu vojnu službu kao oficiri Vojske Srbije. Vašu službu vršite odgovorno, hrabro, s voljom i radošću i neka vas blagoslov Božji prati u tome - rekao je episkop Dositej, obraćajući se budućim oficirima.

PPC/MODRS
Episkop Dositej

Ova duhovna svečanost nije bila samo formalni čin, već simbolički trenutak u kojem su se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost. U molitvi i blagoslovu, kadeti su, uz podršku svojih starešina, primili duhovnu snagu koja će ih voditi kroz sve izazove koji ih očekuju u službi domovini.

Učesnici ove svečanosti, uz buduće oficire, bili su i načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Srđan Blagojević, kao i komandant Kadetske brigade pukovnik Milan Končar. Njihovo prisustvo je svedočilo o jedinstvu i duhovnoj snazi koja prožima Vojsku Srbije, gde se časno i odgovorno služi, vođeni verom, ljubavlju prema otadžbini i nesebičnom žrtvom.

PPC/MODRS
Kadeti 144. i 145. klase Vojne akademije, zajedno sa kadetima 10. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, ispred Hrama Svetog Save

Dok su zvona Hrama Svetog Save odjekivala nad Beogradom, najavljujući kraj liturgije, ali i početak nove etape u životima ovih mladih ljudi, postalo je jasno da je pred njima svetla budućnost. Njihova rešenost da služe domovini, pod Božjim okriljem i sa blagoslovom Crkve, osvetljavaće put ne samo njima, već i svima nama koji u njih gledamo kao u svetionike nade i snage Srbije.