Aktuelno iz SPC 16.09.2024 | 17:17

TRENUTCI HRIŠĆANSKE SOLIDARNOSTI: Patrijarh Porfirije poziva na darivanje krvi, humanitarnu akciju koja spaja srca

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
TRENUTCI HRIŠĆANSKE SOLIDARNOSTI: Patrijarh Porfirije poziva na darivanje krvi, humanitarnu akciju koja spaja srca
Foto: SPC

Uz blagoslov poglavara Srpske pravoslavne crkve, u hramovima širom Beograda u nedelju, 22. septembra od 10 do 14 časova organizovaće se dobrovoljno davanje krvi, kao podrška onima kojima je najpotrebnija.

U svetlu dubokih humanističkih vrednosti koje krase duhovni život naše Crkve, patrijarh srpski Porfirije uputio je emotivan poziv sveštenstvu i vernom narodu da se uključe u plemenitu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ovaj čin saosećanja i solidarnosti biće sproveden u nedelju, 22. septembra 2024. godine, u okviru humanitarne inicijative koju organizuju Crveni krst Srbije i Institut za transfuziju krvi.

Od 10 do 14 časova, darivatelji će moći da doprinesu ovom plemenitom cilju na nekoliko lokacija: Crkvi Svetog Marka, Crkvi Svetog Jovana Vladimira u naselju Medaković, Crkvi Svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu, Crkvi Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu i Crkvi Svete Petke na Čukarici. Ova akcija ima za cilj da pomogne u obezbeđivanju dragocenih zaliha krvi koje su neophodne za lečenje i spasavanje života.

Foto: SPC
 

Patrijarh Porfirije ističe da je davanje krvi izraz najdublje ljudske brige i ljubavi prema bližnjemu, pozivajući sve vernike da se odazovu ovom plemenitom pozivu i pruže svoju podršku. Ovaj čin humanosti ne samo da pomaže onima kojima je najpotrebnije, već je i odraz naše zajedničke odgovornosti i spremnosti da budemo uzajamno podržavamo jedni druge kada je to najpotrebnije.

Sa pozivom da svi zajedno budemo deo ove hvalevredne inicijative, patrijarh Porfirije podseća da je svaki kap krvi neprocenjiv dar, a svaki darivatelj svetionik nade i pomoći onima u najtežim trenucima.