Aktuelno iz SPC 16.09.2024 | 16:51

BLAGOSLOV ZA USPEH U ŠKOLI: Vladika Jerotej ujedinio generacije u molitvi za novu školsku godinu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
BLAGOSLOV ZA USPEH U ŠKOLI: Vladika Jerotej ujedinio  generacije u molitvi za novu školsku godinu
SPC/Eparhija šabačka

Stotine učenika, nastavnika i roditelja okupili su se u šabačkom Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u veri i nadi da će im Božiji blagoslov pomoći u ostvarivanju uspeha i ličnom razvoju.

Na praznik posvećen Prepodobnom Simeonu Stolpniku, u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, episkop šabački Jerotej služio je čin priziva Svetog Duha za uspešnu i Bogom blagoslovenu novu školsku godinu. Ova sveta služba okupila je više stotina osnovaca i srednjoškolaca, zajedno sa svojim veroučiteljima, nastavnicima i roditeljima, koji su molitveno učestvovali u liturgiji i prizivu Svetog Duha.

Episkop Jerotej je u svojoj besedi istakao duboko duhovno značenje ove molitve:

- Gospod našim molitvama je ni poslao Duha Svetoga na sve nas, a pogotovo na vas, deco, da bi vam prosvetlio um i otvorio srca, da biste sve ono što učite u školi mogli da usvajate. Nije dovoljno da se samo svojim snagama trudite, jer svi imamo neke granice, nego molitvom Bogu postajemo bolji i prevazilazimo sebe u svakom pogledu - rekao je vladika šabački i dodao: 

- Zato vam želim da uzrastate u vrlinama, a pre svega najvećoj vrlini ljubavi, a onda u svakom drugom znanju, da poštujete i volite svoje nastavnike, da ih slušate kao svoje roditelje, jer svi oni žele vama samo ono najbolje.

SPC/Eparhija šabačka
Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu 

Ova molitva za učenike imala je poseban značaj, jer je simbolizovala zajedništvo i predanost vaspitanju mladih naraštaja. U prisustvu porodica i učitelja, okupljeni su zajedno molili za Božiji blagoslov i pomoć u novoj školskoj godini, verujući da će im Sveti Duh pomoći u njihovom učenju i duhovnom razvoju. Na taj način, hram je postao mesto ne samo duhovnog isceljenja, već i intelektualnog osnaživanja, pružajući podršku svima koji su posvećeni obrazovanju i duhovnom uzrastanju.