Aktuelno iz SPC 10.09.2024 | 19:46

BLAGOSLOV ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU: Poseban molitveni čin u Hramu Svetog Save doneće blagodat Božju i zaštitu učenicima

Izvor: TV Hram
Autor: Saša Tošić
BLAGOSLOV ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU: Poseban molitveni čin u Hramu Svetog Save doneće blagodat Božju i zaštitu učenicima
Shutterstock

Priziv Svetog Duha u svetinji na Vračaru biće služen 14. septembra u 9 časova u prisustvu vernog naroda, učenika, roditelja, prosvetnih radnika i veroučitelja.

Hram Svetog Save na Vračaru, kao veličanstveni simbol duhovnog uzdizanja i sabornosti srpskog naroda, i ove godine poziva sve učenike, roditelje, veroučitelje, katihete, prosvetne radnike, ali i sav blagočestivi narod, da se okupe u molitvenom duhu i učestvuju u činu priziva Svetog Duha za početak nove školske godine. Ovaj sveti čin biće služen 14. septembra u 9 časova, kao molitva za mudrost, mir i snagu, koje dolaze od Gospoda, kako bi svaki korak na putu obrazovanja bio prožet njegovom svetlošću i blagodatima.

Tradicija priziva Svetog Duha ima duboko ukorenjene temelje u pravoslavnoj veri, simbolizujući početak svakog važnog životnog poduhvata. Kako nas uči Crkva, bez priziva Duha Svetog nema pravog napretka, niti prosvetljenja uma i srca.

Wikimedia/P.Cikovac/Miskomi. Printscreen
Hram Svetog Save

Ovaj molitveni čin posebno je važan za učenike i njihove učitelje, jer kroz priziv Duha Svetog tražimo božansku pomoć i zaštitu za uspešno sticanje i prenošenje znanja. U tome se ogleda ne samo obrazovna, već i duhovna dimenzija našeg života, gde svaka nauka i mudrost nalaze svoj pravi smisao u svetlosti Božje istine.

Pozvani smo da kao zajednica, predvođeni Hristovom ljubavlju, prinesemo svoje molitve za blagoslovene školske dane pred nama, uvereni da će svaka reč, svaki trud i svaki napor, ako su prožeti božanskom silom Duha Svetog, doneti plodove večne i neprolazne.