Aktuelno iz SPC 10.09.2024 | 16:31

ISTORIJSKA POSETA KOJA OSNAŽUJE DUHOVNI MOST IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Patrijarh Porfirije ugostio delegaciju Koptske pravoslavne crkve

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
ISTORIJSKA POSETA KOJA OSNAŽUJE DUHOVNI MOST IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Patrijarh Porfirije ugostio delegaciju Koptske pravoslavne crkve
Foto: SPC

Predstavnici ove drevne crkve prvi put su posetili ovaj deo Evrope, a poglavaru SPC su se zahvalili što je omogućio da se na Blagovesti prvi put u Srbiji održi bogosluženje za koptske vernike.

U duhu bratske hrišćanske ljubavi, patrijarh srpski Porfirije primio je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu visoku delegaciju Koptske pravoslavne (dohalkidonske) crkve iz Sjedinjenih Američkih Država, koju su predvodili mitropolit Južne Kalifornije i Havaja i episkop Los Anđelesa Serapion, zajedno sa vikarni episkopima Avramom i Kirilom. Ovaj susret nije bio samo protokolarni, već izraz dubokog međusobnog razumevanja i poštovanja između dveju Crkava, koje dele sličnu sudbinu kroz vekove.

Foto: SPC
Delegacija Koptske pravoslavne crkve posetila je Sabornu crkvu u Beograu

Mitropolit Serapion se, u ime delegacije, zahvalio patrijarhu Porfiriju na srdačnom gostoprimstvu, naglasivši da je njihova poseta Srbiji prva poseta ovom delu sveta uopšte. U svom obraćanju, mitropolit je istakao kako su gosti tokom boravka posetili veličanstvene svetinje srpskog naroda – Hram Svetog Save na Vračaru, Sabornu crkvu Svetog arhangela Mihaila, kao i Muzej Srpske pravoslavne crkve. Utisci o srpskoj Crkvi, njenom duhovnom bogatstvu i narodu koji, poput Kopta, svedoči veru kroz stradanje, ostavili su na njih dubok utisak.

U svedočenju patrijarha Porfirija mogla se osetiti iskrena briga i razumevanje za patnje kroz koje prolaze i koptski hrišćani, koji, poput pravoslavnih Srba, hrabro nose svoj krst na putu spasenja. Njegove reči, osvetljene duhovnim uvidom i mudrošću, bile su podsetnik na Hristovu poruku o krstu:

- Ma koliko da je teško nositi krst, nemoguće je bez krsta razumeti poruku Hristovu - rekao je patrijarh Porfirije, osvrnuvši se na značaj prisustva Koptske crkve u zapadnom svetu.

Foto: SPC
Delegacija Koptske pravoslavne crkve posetila je Muzej SPC
 

U vremenu materijalizma i otuđenja, koptski hrišćani pružaju priliku mnogima da se upoznaju sa drevnom duhovnošću, čije korene nose iz Egipta, jedne od kolevki hrišćanstva.

Sastanku su prisustvovali i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije, kao i protojerej Đorđe Stojisavljević, šef kabineta patrijarha srpskog.

Jedan od najznačajnijih trenutaka ovog susreta bio je onaj kada se mitropolit Serapion zahvalio patrijarhu Porfiriju što je omogućio da se na Blagovesti, prvi put u Srbiji, u Patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog, održi bogosluženje za vernike drevne Koptske crkve. Ovaj čin osvetljava put duhovnog jedinstva i hrišćanskog zajedništva, koje nadilazi geografske granice.

Na kraju srdačnog sastanka razmenjeni su prigodni darovi, čime je ova poseta dodatno osnažila veze između Srpske i Koptske pravoslavne crkve, dveju zajednica koje, uprkos daljinama, ostaju povezane duhovnom snagom i ljubavlju u Hristu.